Polder met aangemeerde boot bij Amsterdam.
Polder met aangemeerde boot bij Amsterdam. Foto: PR Villa Mondriaan

Mondriaan en actuele kunst

WINTERSWIJK - Deze herfst toont Villa Mondriaan veelzijdig werk van vernieuwende hedendaagse kunstenaars naast de vroege werken van Piet Mondriaan. Daarnaast toont het museum voor het eerst het schilderij 'Polder met aangemeerde boot bij Amsterdam', dat met particuliere middelen is verworven. Als klapper op de vuurpijl wordt het Villa Atelier geopend, een innovatieve educatieruimte waar kinderen van jong tot oud creatief aan de slag kunnen

De tentoonstelling en het atelier worden op 19 september geopend door Wim van Krimpen, oud directeur van het Gemeentemuseum Den Haag en oprichter van Villa Mondriaan.

Uit de verf!
Tijdens 'Uit de Verf' worden schilderijen met Amsterdamse thema's van Arie Schippers (1952) naast Amsterdams werk van Piet Mondriaan tentoongesteld. Schippers is een van de meest veelzijdige Nederlandse kunstenaars van de laatste decennia. In zijn werk legt hij de nadruk op de onfraaie stadslocaties van hedendaags Nederland, van tankstations en geparkeerde auto's tot braakliggende stukken terrein en industriezones. Zijn werk heeft een internationale reputatie; een belangrijke tentoonstelling met zijn werk vindt op dit moment plaats in de Kunsthal Rotterdam.

In het Paviljoen is werk van de veelbelovende kunstenaar Dave de Leeuw te zien (1981). Deze tentoonstellingomvat schilderijen, tekeningen en video's, waarvan een groot deel ter plekke voor Villa Mondriaan zijn gecreƫerd! In zijn schilderkunst laat De Leeuw een verlaten mensheid zien, worstelend met zichzelf en zijn omgeving. Onbevooroordeeld vangt hij intieme momenten waarin de rauwe natuur van de mensen zich openbaart. Speciaal voor Villa Mondriaan maakt Dave de Leeuw een exclusieve muurschildering.

Zondag gratis open kinderatelier

De jonge fotograaf Roderik Rotting toont in het fotokabinet op creatieve wijze de rol van het individu in groepsverband met de fototentoonstelling Onze Club Gaat Nooit Verloren, O.C.G.N.V. Mechelen. In deze tentoonstelling wordt met behulp van portretten en een video-installatie het verenigingsleven in het Limburgse Mechelen belicht. Rotting beheerst de kunst om als buitenstaander op bijna antropologische wijze een intiem beeld te vormen van dagelijkse bezigheden.

Nieuwe aanwinst
Met behulp van particuliere financiers is een vroeg werk van Piet Mondriaan uit 1899 aangekocht bij Christie's in Amsterdam. Voor het eerst zal de nieuwe aanwinst van het museum aan het publiek worden getoond. 'Polder met aangemeerde boot bij Amsterdam I' zal een ereplaats innemen in Villa Mondriaan. Het schilderij toont een binnenschip in een kleine waterweg in de buurt van Amsterdam. Waarschijnlijk is het vanaf een kanaal in het zuiden van de stad geschilderd. Een klein mysterie van het schilderij: Piet Mondriaan heeft het tweemaal gesigneerd, in de benedenhoek met 'Piet Mondriaan' en in de hoek rechtsonder met slechts 'Mondriaan'.

Opening Villa Atelier
Ook de nieuwe educatieruimte van Villa Mondriaan, het Villa Atelier,wordt op creatieve en feestelijke wijze geopend. Metdit innovatie Atelier hoopt Villa Mondriaan in de toekomst meer kinderen, jeugd en scholen te kunnen ontvangen en op creatieve manier te onderwijzen en in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Op zondag 20 september houdt Villa Mondriaan daarom een gratis open kinderatelier. Kinderen zijn van 13:00 tot 16:00 welkom om creatief aan de slag te gaan met verf en andere materialen. Inspiratie kunnen ze opdoen in het museum.

They dance in the deep van Dave de Leeuw.