Het initiatief om buurtpreventie meer onder de aandacht te brengen heeft ook een burgercheque gekregen. Foto: Bernhard Harfasterkamp
Het initiatief om buurtpreventie meer onder de aandacht te brengen heeft ook een burgercheque gekregen. Foto: Bernhard Harfasterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Vier burgercheques toegekend

Initiatieven die leefbaarheid en veiligheid verbeteren

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Afgelopen november besloot de gemeenteraad de burgercheques opnieuw in te voeren. Tot 2011 waren die uitgereikt voor kleine initiatieven, die een positief effect hadden op de Winterswijkse samenleving. Bij bezuinigingen werden de cheques echter afgeschaft. De nadruk bij de 'nieuwe' burgercheques ligt op het belonen van projecten 'die leiden tot een verbetering van leefbaarheid, veiligheid of sociale samenhang van de straat, wijk of gemeenschap'. De werkgroep van de raad, die de eerste aanvragen van 2015 heeft beoordeeld, heeft voor vier initiatieven een bedrag beschikbaar gesteld.

Veranderingen in de zorg waren een belangrijke reden om de burgercheques weer in te voeren. Van de Winterswijker wordt verwacht dat hij meer participeert in de samenleving. Om die participatie te stimuleren wilde de gemeenteraad weer projecten belonen. In de eerste helft van 2015 zijn vier aanvragen ingediend. R. te Brake krijgt 1800 euro om de aanwezigheid van buurtpreventie meer onder de aandacht te brengen. Met borden, flyers en stickers wil hij de deelname vergroten. Het smartlappenkoor Gewoon Hollands wil vijf optredens verzorgen in zorgcentra en voor ouderen. Per optreden is hiervoor een bescheiden bedrag nodig, vanwege de kosten voor de dirigent en apparatuur. De werkgroep burgercheques denkt 'dat het smartlappenkoor de inwoners met deze optredens een groot plezier doet' en stelt er daarom 750 euro voor beschikbaar. De gezamenlijke ouderbonden krijgen 450 euro voor het oprichten van een stichting, die een centrale ontmoetingsplek moet gaan beheren. Die plek is er nog niet, maar de stichting kan ook helpen bij het werven van geld hiervoor.

Nog 3750 euro beschikbaar
Het vierde initiatief dat is beloond komt van de PeGeWe Fietsvierdaagse. De werkgroep stelt 750 euro ter beschikking voor het drukken van de routeboekjes. Aan de fietsvierdaagse doen honderden mensen mee een heeft volgens de werkgroep 'een positief effect op de naamsbekendheid van Winterswijk'. Net zo belangrijk is echter dat om de vierdaagse te kunnen organiseren er veel vrijwilligers nodig zijn, waardoor de activiteit ook een bijdrage levert aan de leefbaarheid en sociale samenhang in de gemeente. Voor de burgercheques heeft de gemeenteraad een bedrag ter beschikking van 7500 euro. Dit betekent dat er voor de tweede helft van 2015 nog eens 3750 kan worden toegekend. In de komende gemeenteraadsvergadering wordt officieel besloten over de burgercheques. Het zal een hamerstuk zijn, omdat alle partijen een vertegenwoordiger in de werkgroep Burgercheques hebben.