Gert Jan te Gronde traint voor zijn duo-marathon. Foto: PR Marathon NLW
Gert Jan te Gronde traint voor zijn duo-marathon. Foto: PR Marathon NLW Foto: Foto: Marathon NLW

Wethouder loopt duo-marathon

WINTERSWIJK - Het Waliënse Bos is onderdeel van het parcours van de vierde editie van de Marathon Nationaal Landschap Winterswijk (marathon NLW) op zondag 20 september. Aan een picknicktafel op die mooie plek praten we even met de wethouders Gert-Jan te Gronde en Wim Aalderink van Winterswijk over het aanstaande sportevenement.

Te Gronde, onder andere portefeuillehouder landelijk gebied en vrijetijdseconomie, toont zich een sportman. Deze vrije middag besteedt hij aan de training voor de marathon. Zijn collega Aalderink is verantwoordelijk voor het sportbeleid in Winterswijk.

Duo-maatje
Sportliefhebber Te Gronde liep de marathon NLW solo in 2012. "Die laatste kilometers waren echt zwaar hoor." Door te weinig tijd om te trainen, kwam het daarna niet meer tot deelname. Hij besloot dit jaar de lat wat minder hoog te leggen en gaat nu voor de halve marathon. "Dat vraagt wekelijks drie tot vijf uur training; dat is voor mij te behappen. En gelukkig vond ik Jeroen Loonstra uit Barendrecht, een oud-huisgenoot uit mijn studietijd, als duomaatje. Hij was net begonnen met hardlopen en deze marathon is voor hem nu een doel om naar toe te werken. Voor mij is het een uitkomst, én tevens de mogelijkheid om hem tot ambassadeur van Winterswijk te maken." Hier spreekt een trotse wethouder? "Ja, als vrienden van buiten Winterswijk bij ons te gast zijn, neem ik ze altijd mee om het moois van Winterswijk te laten zien."

Bewegen en verbinden
Aalderink heeft in het verleden ook veel hardgelopen, liep de Zevenheuvelenloop. Vorig jaar begon hij bij atletiekvereniging Archeus weer met de basiscursus, maar moest stoppen door een knieblessure. Als wethouder is hij erg te spreken over de marathon NLW: "Deelname is voor veel sporters mogelijk door de keuze van duo- of trio-deelname. En dat in een fantastische sfeer met veel publiek. Dan doe je met sport wat we als gemeente nastreven: bewegen en gezondheid in combinatie met de verbinding van mensen. Dat helpt het sociaal domein te verbreden." In het kader van steun bij de opstart van goeie initiatieven kreeg de marathon in het begin steun van de gemeente. Aalderink: "Dat doen we nu niet meer. Dat is niet ingegeven door bezuiniging, maar zo kunnen we het geld weer besteden aan andere initiatieven die dat even nodig hebben. Onze filosofie is, dat als een evenement na een aantal jaren niet succesvol is, het kennelijk geen bestaansrecht heeft. De marathon NLW heeft haar bestaansrecht wel bewezen!"

Gezonde burgers
Te Gronde: "Winterswijk heeft ook op gebied van atletiek fors geïnvesteerd en de atletiekvereniging groeit hard. Hun accommodatie is mooi gefaciliteerd door de provincie en gemeente en met de belangrijke inzet van de vereniging zelf is er nu een prachtig sportcomplex voor deze sporters. Maar nu moeten we ook verder bouwen. Dit biedt extra kansen om jongeren aan het sporten te krijgen en te houden. Die stimulans voor een gezonde levenswijze levert gezonde burgers op. Daar draagt ook een sportevenement als de marathon in het unieke coulisselandschap toe bij."

Genieten
De rennende wethouder gaat deze marathon meer genieten dan in 2012. "Toen ben ik overal langs gelopen. Nu we als duo lopen, wil ik toch wel meer van de omgeving en de bijzondere streekgerechten gaan genieten." Zo hoopt hij ook, dat het landschap en de gezelligheid bij de finish in het centrum bij de lopers blijft hangen en hen zal verleiden om vaker naar Winterswijk te komen. Dat ook veel ondernemers op allerlei manieren hun steentje bijdragen aan de marathon, stemt hem zeer positief. "Ik denk wel eens over het uitroepen van een 'Dag van het Nationaal Landschap', waarin de combinatie van verschillende activiteiten samenkomt en zo wellicht nog meer publiek aantrekt." Publiek langs het parcours van de marathon is ook van belang voor de prestatie van de lopers. "Als je even moeilijk zit, helpt enthousiaste steun van het publiek je weer verder," zo spreken beide wethouders uit eigen ervaring.


www.marathonwinterswijk.nl en Facebook 42NLWinterswijk

Wim Aaldering en Gert Jan te Gronde. Foto: PR Marathon NLW