Van links naar rechts: Jan Goorhuis, Henny Renskers, Mirjan Koldeweij, Arie Hogeslag, Alice Kroezen en Hans Donderwinkel. Foto: Bart Kraan
Van links naar rechts: Jan Goorhuis, Henny Renskers, Mirjan Koldeweij, Arie Hogeslag, Alice Kroezen en Hans Donderwinkel. Foto: Bart Kraan Foto: Bart Kraan

Acht erfgoedlocaties open

Tijdens Open Monumenten-dagen

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK - Meer dan louter dagen waarop monumenten kunnen worden bezichtigd en een tentoonstelling kan worden bezocht. Dat gaat op voor de open monumentendagen die de Vereniging Monumentenbelangen zaterdag 12 en zondag 13 september onder het motto 'Kunst en ambacht' in Winterswijk houdt.

Want zaterdag zijn van 11.00 tot 16.30 uur niet alleen monumenten als De Vermaning, de Watertoren, de Jacobskerk, de HSA-busremise en scholtenboerderij Roerdinkhof te bezoeken. Ook erfgoedlocaties als het oude raadhuis, Villa Mondriaan, de panoven in Meddo, galerie-atelier Gerri Grijsen in Ratum, beeldentuin De Timpert in het Woold en boekbindatelier Deel 52 in Meddo zetten hun deuren open voor het publiek. Dit in het kader van de route 'KunstOer', een initiatief van Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek waarmee de organiserende vereniging de samenwerking heeft gezocht.
"Acht erfgoedlocaties in en rond Winterswijk zijn open en daar vinden ook demonstraties plaats'', vertelt Mirjan Koldeweij van Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek. Zo verzorgt Annebet Tannemaat in haar atelier demonstraties boekbinden, wordt bij de panoven getoond hoe vroeger dakpannen werden vervaardigd en kunnen belangstellenden bij Villa Mondriaan leren hoe schilders door de eeuwen heen verf maakten. Op een na alle erfgoedlocaties zijn gratis te bezoeken, alleen Villa Mondriaan vraag een entreeprijs van 8 euro. De workshop bij Villa Mondriaan is, evenals alle andere workshops, wel kosteloos bij te wonen.


Vervolg op pagina 9