VVD wil extra vluchtelingen opvangen

WINTERSWIJK - In de rondvraag van de raadscommissie samenleving in Winterswijkvstelde Frank Roerdinkholder (VVD) de vluchtelingencrisis aan de orde. "Die is werkelijk dramatisch", zei hij, "Het dode driejarige jongetje is maar een voorbeeld van vele duizenden."

Door Bernhard Harfsterkamp

Hij vond dat Nederland, Europa en de Verenigde Naties te weinig verantwoordelijkheid tonen. Hij was ook geschokt door de onmenselijke reacties van sommige mensen.

Daarom stelde Roerdinkholder voor om het liefst regionaal en als dat niet lukt lokaal wel een steentje bij te dragen. Hij denkt daarbij aan het tijdelijk opvangen van vluchtelingen in leegstaande kantoorgebouwen.
Roerdinkholder stelde niet voor om de capaciteit van het asielzoekerscentrum nu al te vergroten, want daarover had de gemeenteraad niet zo heel lang geleden een besluit genomen. Hij verzocht burgemeester en wethouders te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de extra vluchtelingen in leegstaand vastgoed onder te brengen. Ook wilde hij dat op korte termijn de andere Achterhoekse gemeenten officieel gevraagd worden om een bijdrage te leveren. Roerdinkholders verzoek kreeg de steun van de gehele commissie. Ruth van der Meulen (Winterswijks Belang) wees er wel op: "Dat je dan ook de vraag in je achterhoofd moet hebben hoe je met de buurt moet omgaan, waar zo'n tijdelijke voorziening zou kunnen komen, want "de hele buurt loopt te hoop".

Burgemeester van Beem vertelde dat deze week in alle vergaderingen die hij regionaal had bijgewoond over de vluchtelingenproblematiek was gesproken. Hij wist ook dat er in diverse Achterheokse gemeenteraden over is gepraat. "In het college hebben we er dinsdag ook even bij stil gestaan." Hij beloofde het er in de volgende collegevergadering uitgebreider over te hebben. Hij wees erop dat in dit verband de doorstroming van erkende asielzoekers naar reguliere woningen van groot belang is. Volgens hem kan daar regionaal veel aan gedaan worden. Van Beem zegde toe in de komende raadsvergadering aan te geven wat B en W met de vragen van de VVD heeft gedaan.