Het terrein, net over de grens, waar het centrum moet worden gerealiseerd.
Het terrein, net over de grens, waar het centrum moet worden gerealiseerd. Foto: Lydia ter Welle

Duurzaam dienstencentrum

In nauwe samenwerking met Vreden

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK Burgemeester en wethouders hebben besloten 13.450 m2 grond te kopen in de buurt van het Duitse industrieterrein Gaxel. Op het perceel, dat tussen de voormalige camping en de grens ligt, moet een grensoverschrijdend dienstencentrum ontwikkeld worden.

De gemeente werkt daarbij nauw samen met buurgemeente Vreden. Beide gemeenteraden worden op 11 september bijgepraat, wanneer de raad van Winterswijk een bezoek brengt aan Vreden. B en W vraagt de gemeenteraad voor de aankoop 180.000 euro ter beschikking te stellen. Deze aankoop heeft geen relatie met de gronden, die eerder zijn verworven voor het industrieterrein dat de gemeente aan de grens bij Gaxel wilde ontwikkelen.

Naar Limburgs voorbeeld
In het dienstencentrum kunnen ondernemers zich laten adviseren en bijstaan, als ze actief willen worden in Duitsland. Andersom geldt dit ook voor Duitse bedrijven, die kansen in Nederland zijn. In het dienstencentrum moet allerlei expertise aanwezig zijn, die activiteiten over de grens succesvol kunnen maken.

Ook kunnen bedrijven die in beide landen aan het werk willen er kantoorruimtes huren. Er komt tevens een arbeidsbureau voor Duitse en Nederlandse werknemers en werkgevers. Grensoverschrijdend werken en ondernemen worden gestimuleerd. Voorbeeld voor het dienstencentrum is Eurode Bussiness Center in Kerkrade-Herzogenrath. De grens loopt daar door de ontvangsthal en inmiddels hebben zich er bijna 90 bedrijven gevestigd.

Poort naar Duitsland
"We hebben onderzoek laten doen", zegt burgemeester Thijs van Beem, "en daarbij hebben we draagvlak gezien." Over het dienstencentrum is al langer gesproken met de gemeente Vreden. "Het moet een mix van dienstverlening en bedrijven worden."

'Poort naar Duitsland' wordt energieneutraal

Van Beem noemt het de 'poort naar Duitsland'. Voor het centrum, waarvoor inmiddels zo'n 25 serieuze gegadigden zijn, koopt de gemeente Vreden eveneens grond.

Ontwikkelingen op de gronden, die eerder zijn aangekocht om een bedrijventerrein te ontwikkelen, waarop duurzame energie centraal zou staan, verwacht Van Beem voorlopig niet.

Door de economische crisis van de laatste jaren is daar alles stil komen te liggen.
Het dienstencentrum krijgt wel het predicaat duurzaam, omdat het energieneutraal gerealiseerd moet worden.