De Hoogstambrigade helpt bij het snoeien en zorgt zo voor mooiere opbrengst aan vruchten. Foto: PR Hoogstambrigade.
De Hoogstambrigade helpt bij het snoeien en zorgt zo voor mooiere opbrengst aan vruchten. Foto: PR Hoogstambrigade. Foto: PR Hoogstambrigade

Hoogstambrigade weer actief

WINTERSWIJK Afgelopen jaren heeft de Winterswijkse hoogstambrigade op verschillende plekken in het buitengebied hoogstamfruitbomen gesnoeid. Soms gaat het om enkele bomen, soms gaat het om een grote boomgaard. Per jaar krijgen zo enige tientallen bomen, groot en klein een snoeibeurt. Het gaat vooral om appel- en perenbomen. Zowel oude als jonge bomen.

De leden van de hoogstambrigade in Winterswijk hebben een reeks cursussen gevolgd om dit snoeiwerk te kunnen doen. Het gereedschap en ladders zijn in bruikleen gegeven door de Stichting Landschapsbeheer Gelderland.
Het streven is om de eigenaren te laten zien hoe hoogstamfruitbomen gesnoeid moeten worden.

Mooiere vruchten en minder ziektes

De vrijwilligers van de brigade zijn meestal twee zaterdagen per maand in de periode oktober tot met februari in de weer met het snoeien. Dit snoeien gebeurt altijd in overleg met de eigenaar. De voor het buitengebied zo kenmerkende hoogstamfruitbomen staan er 'opgeknapt' bij na het snoeien. Vooral in het voorjaar als de bomen in bloei staan is dat erg mooi om te zien. Goed gesnoeide bomen geven mooiere vruchten en zijn minder gevoelig voor afscheuren van takken en ziektes.

Wie in het buitengebied van Winterswijk hoogstamfruitbomen op het erf heeft staan die een snoeibeurt nodig hebben, dan kan men zich aanmelden. Van de eigenaren van de bomen wordt verwacht dat zij de vrijwilligers van de brigade van koffie en soep voorzien en een kleine vrijwillige bijdrage doen in de kosten. Zelf meehelpen, indien mogelijk, wordt op prijs gesteld. Vooral voor wat betreft het opruimen van het snoeiafval. Meer informatie en aanmelden bij Willy Stemerdink - 0543-536162 of W.Stemerdink@kpnmail.nl. Natuurlijk kan men zich ook laten informeren en aanmelden bij de stand van de hoogstambrigade op de Appeldag van de stichting Boerengoed op zondag 27 september (gebouw Wilhelmina in Kotten).