Wethouders Pot, Frank en Luiten, Beigeordnet Schulze Hessing en burgemeester Vedder en Van Beem.
Wethouders Pot, Frank en Luiten, Beigeordnet Schulze Hessing en burgemeester Vedder en Van Beem. Foto: Bernhard Harfsterkamp

250 jaar grens: herdenken en wegdenken

Veel boeiende activiteiten in thema grens

Door Bernhard Harfsterkamp

BURLO Ongeveer een kilometer over de grens met Duitsland werd op woensdag 26 augustus het programma gepresenteerd voor het jaar, waarin het 250-jarig bestaan van de grens vanaf Oldenkotte tot bij Dinxperlo wordt herdacht.

Deze grens werd vastgelegd in een verdrag dat in 1765 werd ondertekend in het klooster Mariengarden in Burlo. Niet ver van de historische plek waar deze ondertekening plaatsvond werd nu vol enthousiasme gesproken over alle activiteiten die vanaf 24 oktober een jaar lang worden georganiseerd. Niet alleen om te herinneren, maar ook om stil te staan bij een toekomst, waarin de grens geen barrière meer is. In het klooster wonen en werken nog steeds monniken. Het zijn er niet veel meer, toch heerst er een en al bedrijvigheid dankzij het gymnasium met zo'n 800 leerlingen dat bij het klooster is gevestigd. In een van de klaslokalen noemde Henk te Kulve van de Historische kring Kotten het een uniek moment om daar bij elkaar te zijn. "Een jaar geleden zou ik dat niet geloofd hebben, toen we de eerste contacten hadden met de Heimatvereine Oeding en Burlo-Borkenwirthe over 250 jaar grens." Al snel werden er contacten met de gemeenten gelegd en met andere oudheidkundige verenigingen langs de grens, zodat er nu een uitgebreid programma kon worden gepresenteerd. Daarvan noemde te Kulve de reizende tentoonstelling, die het hele gebied door gaat en de wandelingen, die overal langs de grens georganiseerd zullen worden.

Eén gebied worden
Het motto van het herdenkingsjaar is ´verbinden´. "We moeten elkaar nog beter leren kennen", zei burgemeester Thijs van Beem van Winterswijk. Dat is nodig "omdat de toekomst van de Achterhoek voor een flink deel over de grens ligt. We moeten één gebied worden met respect voor elkaars verleden." Van Beem en ook zijn Duitse collega Christian Vedder van de gemeente Südlohn benadrukten dat de grens geen barrière meer moet zijn. "Het is een lijn die verbindt en helpt om nog beter samen te werken." Benadrukt werd dat deze grensregio al 250 jaar een vreedzame is geweest, waar de buren doorgaans goed met elkaar omgingen. Belangrijk voor de toekomst is ook, zei Vedder, dat deze regio ´Mitten in Europa´ ligt en daardoor extra kansrijk is.

Brede steun
De activiteiten in het kader van 250 jaar grens kunnen mede dankzij de (financiële) steun van de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre, Winterswijk en de Stadt Borken gerealiseerd worden. Het is de bedoeling om ook nog de Duitse buurgemeenten Vreden, Rhede, Isselburg en Bocholt bij het project te betrekken. Van Beem benadrukte dat alle activiteiten alleen uitgevoerd kunnen worden dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Mechtild Schulze Hessing, Beigeordnete (wethouder) van de Stadt Borken sprak over een "Tolles Program". Ze hoopte dat alle activiteiten er aan bijdragen dat de grens nog meer geschiedenis wordt en dat de samenwerking bijvoorbeeld op het gebied van toerisme beter wordt.

Elke maand aardige activiteiten
Het grensjubileumjaar start officieel op 24 oktober aanstaande. Belangrijk onderdeel zijn de grenssteenwandelingen, maar er is bijvoorbeeld ook aandacht voor eten en drinken over de grens.

Ook lesbrief voor kinderen

Bij de rondreizende tentoonstelling hoort een lesbrief voor kinderen van 10 tot 13 jaar, zodat zij eveneens kunnen kennismaken met heden en verleden van de grens. Het programma is nog niet helemaal af. Er zullen nog nieuwe activiteiten aan toegevoegd worden.

Duidelijk is al wel dat vanaf oktober elke maand overal in de grensstreek enkele grensactiviteiten bezocht kunnen worden.