Hoftijser bij bierbrouwerij Wentersch. Foto: PR
Hoftijser bij bierbrouwerij Wentersch. Foto: PR

Wetsvoorstel accijns brengt grote onzekerheid voor bierbrouwerij Wentersch

Algemeen

WINTERSWIJK - Er heerst onrust onder de kleine bierbrouwers in Nederland, waaronder ook de plaatselijke bierbrouwerij Wentersch. Op 28 september heeft staatssecretaris Vijlbrief (D66) het het wetsvoorstel implementatie richtlijnen accijns 2022 ter goedkeuring aan de Tweede Kamer aangeboden. Als deze wet doorgaat, moet er meer accijns betaald worden voor de zwaardere bieren, bieren met een alcoholpercentage van meer dan zes procent. Juist die bieren maken het grootste deel van Wentersch’ omzet uit. Een flesje bier met een hoog alcoholpercentage, zoals bijvoorbeeld de Tripel, zou dan tot 25% duurder kunnen worden. Dat betekent een prijsverhoging van circa dertig cent voor een flesje.

 Door Sander Damen

Het voorstel Tweede Kamer en als de Tweede Kamer akkoord gaat, moet deze nog door de Eerste Kamer goedgekeurd worden. Reden voor de belangenvereniging waar Wentersch ook lid van is, Craft, om aandacht te vragen voor dit probleem en zo te voorkomen dat de wet goedgekeurd wordt. “Het nieuwe wetsvoorstel voor de herziening van alcoholaccijnzen zal rampzalig uitpakken voor de kleinere Nederlandse bierbrouwerijen. Het zal leiden tot verschraling van het aanbod en zelfs tot faillissementen”, zegt de vereniging in een persbericht.

Angst en beven
Het zijn grote woorden, maar Hoftijser van de Winterswijkse brouwerij is het er wel mee eens. “Wij maken ons wel zorgen over de toekomst”, vertelt hij. “De kosten kunnen met vijfentwintig procent toenemen. De meeste kleine bierbrouwerijen kunnen dat niet zelf dragen en moeten dat aan hun klanten doorbelasten.” Als de wet doorgaat, moet deze in 2023 in gaan. De directeur van Wentersch kijkt daar met enige huivering naar uit: “Voor de echte liefhebber zal een dergelijke accijnsverhoging niet veel uitmaken. Maar de kans is aanwezig dat het voor andere bierliefhebbers te duur wordt en dat ze overstappen op pils. Het is dan afwachten wat dat voor onze omzet betekent, maar het kan grote gevolgen hebben. Een flesje bier kan dan wel vijfentwintig procent duurder worden. Dat is exclusief BTW.”

Twee maatregelen
Wat is er aan de hand? De staatssecretaris wil met het voorstel de werkwijze van de douane kostenneutraal vereenvoudigen. Dat wil hij met twee maatregelen bereiken. Ten eerste wordt de basis voor de berekening van de accijnzen veranderd. Het gevolg is dat er in plaats van vier tarieven nog maar een tarief voor accijnzen gehanteerd wordt. Ten tweede komt in het wetsvoorstel het verlaagde accijnstarief van zeven en een half procent voor kleine brouwerijen dat al dertig jaar geleden vastgesteld werd te vervallen.

Voor kleine brouwerijen, brouwerijen die minder dan tweehonderdduizend hectoliter per jaar produceren, heeft dat grote gevolgen. Dat komt omdat deze brouwerijen over het algemeen speciaalbieren brouwen die een hoger alcohol percentage, namelijk meestal boven de 6,5 procent, bevatten. En hoe hoger het alcoholpercentage, hoe meer accijns er betaald moeten worden. “Grote brouwerijen die alleen pils maken, wat een laag alcoholpercentage heeft, worden daarom minder hard getroffen”, aldus Hoftijser.
De belangenvereniging voor kleine bierbrouwers, Craft, is bang dat aanname van de wet zal leiden tot verschraling van het aanbod en zelfs faillissementen van kleine bierbrouwers. “Er wordt nu flink gewerkt door Craft om het voorstel van tafel te krijgen”, vertelt Hoftijsers. “Er wordt gesproken met kamerleden en ze stelden een online petitie [https://petities.nl/petitions/wetsvoorstel-bieraccijns-niet-ten-koste-van-kleine-brouwerijen?locale=nl] tegen dit wetsvoorstel op die in tien dagen tijd meer dan dertienduizend keer werd getekend.” Mochten de inspanningen van de gezamenlijke brouwerijen niet tot aanpassing of afstel van het wetsvoorstel leiden, dan wordt 2023 een spannend jaar voor Wentersch.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant