Een delegatie van de gemeente kwam de tuin bewonderen. Foto: Clemens Bielen
Een delegatie van de gemeente kwam de tuin bewonderen. Foto: Clemens Bielen

Ontmoetingstuintje bij Frerikshof dankzij burgercheque

Algemeen

Afvaardiging van de gemeenteraad komt op bezoek

Door Clemens Bielen

WINTERSWIJK – Op vrijdagmorgen 24 september kwam een afvaardiging van de gemeenteraad een kijkje nemen op het Frerikshof. De vertegenwoordigers van de gemeente kwamen - op uitnodiging van de activiteitencommissie van bewoners van Frerikshof - het ontmoetingstuintje bewonderen, dat mede door de burgercheque van 500 euro tot stand is gekomen. Met de oplevering van hun ontmoetingstuintje krijgen de bewoners van Frerikshof een prima gelegenheid om elkaar informeel op een sfeervolle locatie te treffen. Het is een knus kleurrijk hoekje geworden bij de ingang.

Initiatiefnemers Durk Bouma en Diana Eichberg van de activiteitencommissie zorgden met het bezoek van de gemeenteafvaardiging voor een primeur, want het was nog niet eerder voorgekomen, dat de gemeente werd uitgenodigd om eens te komen kijken wat er met het geld is gerealiseerd.
Wim Wassink - in gezelschap van Jacqueline van der Vinne, Gera de Koning en Tineke Flipse –overhandigde de burgercheque nog eens officieel aan Diana Eichberg. Hij toonde zich verguld met de uitnodiging: “Een geweldig initiatief, je wordt meteen vrolijk als je hier aan komt lopen.”

Ongebruikelijk, maar toch terecht 
De burgercheque is bedoeld voor initiatieven van burgers, die leiden tot een verbetering van de leefbaarheid, veiligheid of sociale samenhang en draagt op deze wijze een bescheiden steentje bij aan de Winterswijkse samenleving.
Het is ongebruikelijk om een burgercheque toe te kennen voor de aanleg van een tuin op privégrond, maar gelet op de toenemende problematiek van eenzaamheid onder ouderen, heeft de commissie toch besloten tot een stimuleringsbijdrage. Mede in het licht van de corona-epidemie is het belangrijk dat er ook de mogelijkheid bestaat om elkaar buiten te ontmoeten.

Durk Bouma: “Het tuintje is zoveel mogelijk door eigen mensen aangelegd en wordt ook door eigen mensen onderhouden. Alleen het voorbereidend grondwerk en het aanbrengen van zwarte grond en scherp zand is uitbesteed.”

Kleurrijk parkje
Het ontwerp is van bewoner Dick Hakstege, die een tuiniersopleiding heeft genoten. Hakstege heeft van allerlei kanten de planten en de verdere aankleding opgescharreld, gekregen of voor een klein prijsje gekocht. Iedereen is er blij mee, ook de vogels en insecten. Hoewel Hakstege nog wel een gevecht heeft moeten leveren met de engerlingen. Een drinkbak en een insectenhotel, enkele vlinderstruiken, vooral veel bloeiende planten en alleen noodzakelijke bestrating, geven de indruk van een echt mini-parkje of ‘kleine Keukenhof’.

Comfortabel
Diana Eichberg: “De locatie bij de ingang is heel geschikt. Je zit er lekker uit de wind. Er is contact met de buitenwereld, soms moet er even gewacht worden op een taxi. Ons mooie zitje trekt zelfs gasten van het nabijgelegen Fletcher Hotel Frerikshof, die er een boekje komen lezen en een praatje maken.”
Het zitje bestaat uit twee bankjes. Het tweede bankje zorgde nog voor enige spanning, maar kon op de valreep, nog juist voor het hoge bezoek, worden geplaatst. De genodigden werden onthaald op koffie en gebak, maar zijn niet even op één van de twee bankjes gaan zitten. En dat is jammer, want de bankjes beschikken over een uitstekend zitcomfort.

Er werd een kleurrijke ontmoetingstuin aangelegd met het geld van de burgercheque. Foto: Clemens Bielen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant