Het interieur van het Keunenhuis. Foto: Natuurmonumenten - Laurence Delderfield

Het interieur van het Keunenhuis. Foto: Natuurmonumenten - Laurence Delderfield

Natuurmonumenten - Laurence Delderfield

Muzikale proeverijen in Het Keunenhuis

Algemeen

WINTERSWIJK - In het bijzondere cultuur- en landschapsmonument Het Keunenhuis van Natuurmonumenten geniet men in het weekend van 9 en 10 oktober van een uitgebreide proeverij van ‘kop-tot-kont-chef’ Nel Schellekens tijdens een professioneel concert. Het violistenduo Haejin Park en Lisette Carlebur trapt af op zaterdag 9 oktober, met twee maal een concert. Zondag klinken twee maal de klanken van Duo Elon, een altviool-cello-duo, door de eeuwenoude boerderij. Vooraf aan elk concert is het mogelijk museale ruimtes van de boerderij te bezichtigen. Meer informatie, het concertprogramma en aanmelden via www.natuurmonumenten.nl/kamermuziekfestival.

Violensonate
Is het er nou één of zijn het er twee? En wie speelt dan wat? Prokofjev schreef zijn Sonate voor twee violen in 1932 tijdens zijn vakantie bij Saint-Tropez als opdrachtstuk ter afsluiting van de eerste bijeenkomst van Triton, een Parijse club die nieuwe kamermuziek promootte. De sonate is zo kunstig gecomponeerd dat de luisteraar al gauw niet meer door heeft hoe de stemvoering gaat, soms lijken de twee violen één te worden. De prijzen winnende Haejin en Lisette spelen sinds 2020 samen, en op zaterdag 9 oktober in Het Keunenhuis, dat sinds 2019 in oude glorie is hersteld.

Melancholische volksmuziek
Door volksmuziek geïnspireerde componisten Knox en Bartók, samen Duo Elon, spelen zondag 10 oktober rond lunchtijd in Het Keunenhuis. Duo Elon, met Hessel Moeselaar op altviool en Renate Apperloo op cello, heeft grote interesse in volksmuziek. Door de niet zo gebruikelijke combinatie van altviool en cello heeft het duo een speciale, naar het melancholisch neigende klank.

Het Keunenhuis
Het eeuwenoude oude erf van het Keunenhuis omvat een grote boerderij, een streekeigen schoppe (schuur), een daglonershuisje met de oude keitjesvloer, en een waterput. Het interieur van Het Keunenhuis is nog in originele staat met imitatie-eiken schilderwerk in de centrale gang van het voorhuis, een voormalige historische woonkamer en keuken, een meidenkamer op de verdieping en een authentiek knechtenverblijf in het achterhuis.

Proeverij met Nel
‘Kop-tot-kont-chef’ Nel Schellekens kookt al ruim 25 jaar vol passie vanuit het principe dat je eet wat er van het land komt. Van kop tot kont. 0% waste, 100% taste. Ze haalt de beste smaken uit heel gewone producten, van schil tot pit, in de natuur geplukt of bij de boer gekocht.

NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten
Op 8, 9 en 10 oktober 2021 organiseren Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds de derde editie van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten. Tijdens dit weekend kun je op 19 cultuurhistorische locaties van Natuurmonumenten komen genieten van kamermuziek, uitgevoerd door bekende musici en bevlogen talenten met instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Voor toegang dient met een coronatoegangsbewijs te laten zien.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant