Op 6 oktober is het eerste Oogcafé Winterswijk. Links Yvon, Rechts Karin. Foto: PR

Op 6 oktober is het eerste Oogcafé Winterswijk. Links Yvon, Rechts Karin. Foto: PR

Eerste Oogcafé Winterswijk op 6 oktober

Algemeen

Bijeenkomst voor mensen met een visuele beperking en hun naasten 

WINTERSWIJK - Mensen met een visuele beperking en hun naasten kunnen elkaar op woensdag 6 oktober ontmoeten tijdens het eerste Oogcafé in Winterswijk. Tijdens de informatieve, gezellige avond leren aanwezigen welke mogelijkheden er nog wel zijn als men een visuele beperking heeft.

Mogelijkheden bieden
Initiatiefnemers van het eerste Oogcafé in Winterswijk zijn vriendinnen Yvon Boerman en Karin Putman. Yvon is slechtziend, net als de man van Karin. Yvon heeft onlangs een revalidatietraject afgerond. “Ik heb geleerd welke mogelijkheden er nog zijn. Er kan zoveel met bijvoorbeeld apps voor computer en mobiel, technische snufjes voor het huishouden, hobby’s en sport. Door deze mogelijkheden te delen, scheelt dit anderen energie. Zij hoeven dit niet meer zelf uit te zoeken. En we kunnen ervaringen uitwisselen. Er werden tot nu geen ontmoetingen georganiseerd voor mensen zoals ik. Dat kan anders, vinden Karin en ik”, vertelt Yvon. Na de vraag van de Oogvereniging om een Oogcafé in Winterswijk te organiseren, gingen Karin en Yvon aan de slag. Op 6 oktober wordt het eerste Oogcafé door hen gehouden. Ook de gemeente Winterswijk ondersteunt het initiatief.

Komt dat Zien!
Tijdens deze eerste avond is er een presentatie van ‘Komt het Zien!’. Zij verzorgen audiodescriptie bij evenementen, bedrijfsfeesten en theatervoorstellingen. Yvon: “Op hun website reserveer je bijvoorbeeld een theatervoorstelling. Tijdens de voorstelling heb je een koptelefoontje op. Iemand van ‘Komt het Zien!’ vertelt dan wat er te zien is. Met je andere oor kun je dan de voorstelling gewoon live mee krijgen. Zo kun je weer genieten van een avondje theater”. Karin: “En je partner ook. Want als partner hoef je niet meer alles te vertellen. En krijg je de voorstelling ook weer mee. Heerlijk. Dat geeft rust”.

Ook voor naasten
Karin en Yvon willen benadrukken dat het Oogcafé vooral ook is voor naasten van mensen met een visuele beperking. Want ook op hen heeft een visuele beperking veel invloed. “Als naaste ben je vaak voorzichtig. Je wilt niet dat je man, kind of ouder in de fout gaat en daardoor in de problemen komt. Maar vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Tijdens het Oogcafé kun je ervaringen uitwisselen met andere naasten, maar ook zien wat er allemaal nog wel kan”, vertelt Karin. Yvon vult aan: “Er kan met technologie tegenwoordig zoveel! Maar je moet het allemaal maar net weten. Door het Oogcafé hopen we elkaar op weg te helpen en op ideeën te brengen. Zodat iedereen weer mee kan doen in de maatschappij”.

Aanmelden niet nodig
Er is elk kwartaal een Oogcafé. Het eerste Oogcafé is op woensdag 6 oktober in het pand van HierZorg, Misterweg 132, Winterswijk. Er is een inloop van 20.00 uur tot 20.30 uur. De hele avond duurt tot ongeveer 22.00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Meer informatie via oogcafeinwinterswijk@gmail.com, of via de Facebookpagina: https://m.facebook.com/oogcafewinterswijk.

Vervoer
Vanaf station Winterswijk rijdt er een busje naar het Oogcafé. Wie van dit vervoer gebruik wil maken kan mailen naar oogcafeinwinterswijk@gmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant