Door de Beerninkhoek en rond de Scholtemaat. Foto: Ton Reerink

Door de Beerninkhoek en rond de Scholtemaat. Foto: Ton Reerink

Ton Reerink

Wandelen met IVN en KNNV door Beerninkhoek en rond de Scholtemaat

Algemeen

WINTERSWIJK -  Op 19 september houden IVN en KNNV een in Winterswijk Ratum door de jonge heideontginningen Scholtenstijl. Belangstellenden zijn welkom om mee te lopen door de Beerninkhoek en rond de Scholtemaat.

Tussen het oude hoevelandschap rondom de Ratumse beek, met boerderijplaatsen die al vanaf de Middeleeuwen bewoond zijn, en het Masterveld waar alle boerderijen begonnen zijn als heide-ontginning in de jaren-20 van de 20e eeuw, ligt een groot gebied zonder bebouwing. Veel bossen en begrenzingen van weilanden en akkers die een grillig verloop hebben, zijn kenmerkend voor dit terrein. In de 19e eeuw kwamen bij het einde van de Marke van Ratum veel gronden in handen van de scholtenboeren. Zij gingen de verkregen percelen in het enorme heidegebied vaak beplanten met bos. Andere delen kwamen geleidelijk in cultuur naarmate de beschikbaarheid van kunstmest toenam. Een Scholte op het erf Beernink, nu aan de Scholtemaatweg gelegen, gaf de naam aan het grootste deel van dit gebied. In de heidegebieden lagen ook al vanouds een aantal percelen die als weidegrond werden gebruikt. Vennevertloo is zo’n oude enclave in de enorme heide. Van daaruit stroomde water, via een ingenieus systeem van beken geleid, over verschillende graslanden volgens het vloeiweidesysteem. Tijdens de wandeling zullen de deelnemers twee van deze oude weiden passeren. Daarvan is de Scholtemaat nog altijd als weide in gebruik.

Daarnaast is het dan het begin van de tijd van paddenstoelen. Vorig jaar viel er op dit aspect niet veel te beleven door de droogte in deze bossen. De gidsen hopen dat dit jaar gunstiger zal zijn nu er dit jaar echt Nederlands zomerweer was.

Vertrekpunt: Kruispunt Veldboomweg en Moezebrinkweg, bij ANWB paddenstoel nr. 72616/ 001. Aanvang: 14.00 uur. Duur ca. 2 uur. Halverwege de wandeling is er een koffie-thee-pauze. Stevig schoeisel is aan te bevelen. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant