Keunenhuis gezien vanaf de achterzijde. Foto: Willy Stemerdink
Keunenhuis gezien vanaf de achterzijde. Foto: Willy Stemerdink Picasa

Eetbaar erf: appeltje voor de dorst

Algemeen

WOOLD - Het project Appeltje voor de dorst, opgezet door de Hoogstambrigade Winterswijk van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, verspillingsvrije chefkok Nel Schellekens van Het Keunenhuis en de Achterhoekse SapPers start op 12 september. Men is welkom van 10.30 tot 16.00 uur bij Het Keunenhuis, Wooldseweg 127, Winterswijk Woold.

Dit jaar is het plan opgepakt om iets te gaan ondernemen om de enorme verspilling van oogstbare appels en peren tegen te gaan. Het komt steeds meer en meer voor dat dit fruit nauwelijks gebruikt wordt. Zeker wordt nog wat appelmoes gemaakt en appeltaart of cake gebakken. Maar op menig Achterhoeks erf en in tuinen staan wel één of meer fruitboom. Er is een enorme grote hoeveelheid aan appels en peren. Helaas eindigt het merendeel daarvan rottend onder de bomen. Veel erfbewoners weten zich geen raad met de hoeveelheid fruit, vinden de overlast van wespen te groot en kappen daarom de fruitbomen. Daarbij zijn ook oude fruitrassen die erg belangrijk zijn voor het  landschap, het culturele & culinaire erfgoed, het eetbare erfgoed. En niet alleen het bijzondere fruit maar ook de kennis hiervan verdwijnt met die bomenkap. 

Het project Appeltje voor de dorst omvat een heel, doordacht plan: van boom tot bord. Scholen en verenigingen en anderen gaan appels en peren rapen en plukken op verzoek van eigenaren van de bomen. Het onderhoud van bomen is van belang. De Hoogstambrigade Winterswijk ondersteunt dit. Aanplant van oude rassen in kader van Rossel boomgaarden wordt gepromoot. 

In samenwerking met de bijenvereniging en de Achterhoekse Fruitgroep met pomoloog Hennie Rossel wordt er zondag 12 september daarom een eerste ‘Appeltje voor de dorst dag’ gehouden.

Voor dit jaar is er een pilot. Een aantal klassen basisschoolleerlingen gaan op pad naar boomgaarden waar ze appels gaan ‘jatten’. Ze maken kennis met lokaal fruit, de rassen, het landschap, het inzamelen van dit fruit en het verwerken er van, van schil tot pit en ook het sap maken. De ‘gejatte’ appels worden hun eigen schoolsap. Er wordt gewerkt aan ‘een Appeljatten-avonturenplan’ en een lespakket met daarin ook reken- en taalmodules

Verder is er veel aandacht voor het landschap, alles van boom tot bord. Het doel is om volgend jaar zoveel als mogelijk scholen er mee aan de slag te laten gaan en zo de bewustwording een stimulans te geven. Naast scholen kunnen volgend jaar dan ook verenigingen, belangengroepen en anderen appels en peren gaan inzamelen om tot sap te laten persen tot Naobersap. Er is hiervoor een plan van aanpak in de maak voor het inzamelen, de (gekoelde) opslag en logistiek. Via diverse verkoopacties kan het sap dan afgenomen worden en wordt zo de (verenigings)kas gespekt.

Het samen inzamelen van fruit zou je een moderne vorm van Noaberschap kunnen noemen. Elkaar vooruit helpen en een bijdrage leveren aan verduurzaming. Vanwege covid-19 was het niet mogelijk het hele plan te lanceren. En door de coronaregels erg korte termijn waarop nu het een en ander georganiseerd kan worden is de aftrap in kleine evenementvorm bij Het Keunenhuis in Winterswijk. 

Het programma van 12 september is te vinden op Keunenhuis.nl. Toegang terrein conform de geldende coronavoorschriften. Vergeet niet om vooraf aan te melden. Coronacheck bij ingang.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant