Jan heeft moeite  met lezen en schrijven. Foto: PR
Jan heeft moeite met lezen en schrijven. Foto: PR

‘Blijf jezelf, ook als je niet kunt lezen en schrijven’

Algemeen

WINTERSWIJK - Winterswijk Drempelvrij wil dat iedereen mee kan doen. Ook als men laaggeletterd is. In Nederland zijn ruim 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Dat betekent dat zij moeite hebben met lezen en schrijven. Van 6 tot en met 12 september is er speciale aandacht voor deze grote groep mensen, tijdens de ‘Week van Lezen en Schrijven’. Jan is ook laaggeletterd en deelt zijn verhaal.

Boodschappenbriefje
Jan is 64 jaar en geboren in Amsterdam. In zijn tienerjaren verhuisde hij naar Winterswijk. Sinds enige tijd woont hij in ’s-Heerenberg. Jan heeft veel moeite met lezen en schrijven. Jan: “Lezen kan ik wel, maar ik heb problemen met moeilijke woorden. Als ik bijvoorbeeld een brief krijg, dan moeten anderen mij ermee helpen. Schrijven kan ik alleen als ik dingen naschrijf. Als ik een boodschappenbriefje maak, kunnen anderen het niet lezen. En ik kan hun briefje niet lezen.”

Vertrouwen
In zijn jeugd merkte Jan nog niet zoveel van de gevolgen van niet kunnen lezen en schrijven. Later werd dit anders. Een werkbriefje lezen kan hij niet, dus zijn baas moest dit uitleggen. Daardoor gingen collega’s hem pesten. Maar ook op andere momenten loopt hij er tegenaan. “Als ik bijvoorbeeld naar een crematie ga, dan moet je het gastenboek tekenen en je naam en adres invullen. Dat kan ik niet. Dus dan schrijf ik altijd maar wat op,” vertelt Jan. Om hulp vragen is een grote stap. Vooral als er vreemde mensen om je heen staan. Die drukken al gauw een stempel op je. “Als ik merk dat ik anderen kan vertrouwen, vertel ik wel dat ik niet kan lezen en schrijven. En dan helpen ze me wel. Dat is erg fijn. Maar het blijft soms moeilijk om hulp te vragen. Vroeger vond ik het vervelend dat ik laaggeletterd ben, maar inmiddels heb ik het geaccepteerd. En vertel ik erover tijdens mijn werk.”

Samen Sterk
Jan zit werkt bij team Samen Sterk van Estinea. In dit team werken mensen met een beperking als ervaringsdeskundige. Vanuit hun eigen levenservaring helpen zij anderen. Ze geven presentaties en trainingen. Zo zien anderen welke talenten mensen met een beperking hebben. En dat zij volop meedoen in de samenleving. Jan voelt zich op zijn plek bij team Samen Sterk. “Hier begrijpen ze dat ik niet kan lezen en schrijven. Ze helpen me zonder dat ik het hoef te vragen. Dat gaat vanzelf.”

‘Geniet van het leven’
Ondanks dat Jan het moeilijk heeft gehad, geniet hij van het leven. Dat wil hij anderen ook meegeven. “Blijf jezelf. Ook als je een beperking hebt. Probeer hulp te vragen, ook al is dat moeilijk. En laat het niet je leven bepalen. Ook als je niet kan lezen en schrijven. Ga genieten van het leven.”

Ook hulp nodig
Jan is inmiddels in contact gekomen met mensen van het project ‘Treffen met Taal’ van de Bibliotheek Oost-Achterhoek. Een vrijwilliger van dit project gaat Jan helpen met het verbeteren van zijn lezen en schrijven. Jan is hier erg blij mee, want: “Je bent nooit te oud om te leren”. Meer informatie over het project via info@oostachterhoek.nl of telefoon 088-0062929.

Jan heeft moeite met lezen en schrijven. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant