Ook Hans Huls van het zonnepark in Ratum geeft een presentatie in Finland. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Ook Hans Huls van het zonnepark in Ratum geeft een presentatie in Finland. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Gemeente genomineerd voor groene Europese prijs

Algemeen

Aanstaande donderdag bekend of Winterswijk heeft gewonnen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Aanstaande donderdag is het bekend of de gemeente Winterswijk de European Green Leaf Award heeft gewonnen. Wethouder Bert Frings van Duurzaamheid en Groen zegt dat het niet zomaar een van de vele prijzen is. Winterswijk is een van de zes genomineerden in de categorie kleine en middelgrote gemeenten.

In de halve finale niet afgevallen
Er zijn veertien Europese gemeenten die in aanmerking wilden komen voor de Green Leaf Award, de Groene Blad Prijs. Daarna was er een halve finale, waarin schriftelijk presentaties over het groene beleid moesten worden gegeven. Zes gemeenten bleven er over die op donderdag 9 september te horen krijgen wie de prijs heeft gevonden. Daarvoor is nog een goede presentatie nodig, die woensdag verzorgd zal worden. Die zal verzorgd worden door een uitgebreide delegatie van de gemeente, die naar Lahti in Finland zal afreizen.

Leerlingen van scholen mee om te vertellen over groen project
Lahti heeft vorig jaar de prijs gewonnen en net als bij het songfestival is de volgende finale dan in de winnende stad. “De delegatie wordt aangevoerd door burgemeester Bengevoord”, zegt wethouder Frings, “In de rest van Europa weten ze niet wat een wethouder is en is de burgemeester de belangrijkste bestuurder.” De wethouder mag wel mee evenals twee ambtenaren die een belangrijke rol hebben gespeeld bij het vorm geven van het duurzaamheidsbeleid. “Er gaan ook drie kinderen mee van groep zeven van de Kolibrie met twee begeleiders”, vertelt de wethouder. “Zij waren betrokken bij de aanleg van een Tiny Forest op het schoolplein van de Kolibrie en de Bataaf en zullen daarover een presentatie geven.” Een Tiny Forest is een klein bosje, waarin allerlei bomen en struiken zijn aangeplant om de variatie aan planten en dieren te vergroten.

Gemeente presenteert zich breed
De voorzitter van de energietafel en Hans Huls gaan eveneens mee om te vertellen over hoe het er voor staat met de opwekking van duurzame energie en energiebesparing in Winterswijk. “Wij presenteren ons breed”, zegt Frings. Afvalscheiding en recycling, luchtkwaliteit en geluidsoverlast, water, klimaat en energie, landschap en natuur, aan al deze thema’s wordt aandacht besteed. Wethouder Frings verwacht dat zo’n brede presentie verzorgd door verschillende personen indruk kan maken op de jury. “Maar je kunt nooit in het hoofd van de juryleden kijken. Het is appels met peren vergelijken”. Een gemeente in Roemenië of Bulgarije die net begint met beleid op het gebied van duurzaamheid kan hoger gewaardeerd worden dan een Nederlandse gemeente die er al jarenlang mee bezig is.

Uitstoot vliegreis compenseren
De gemeente die wint krijgt een prijs van 200.000 euro die ingezet moet worden om het beleid betreffende duurzaamheid te versterken. Wethouder Frings heeft die twee ton nog niet ingepland, al heeft hij wel ideeën hoe het ingezet kan worden. “We zouden de bewoners van Winterswijk kunnen vragen ideeën aan te dragen hoe we het besteden. Maar eerst maar eens winnen.” De delegatie van Winterswijk reist met het vliegtuig naar Lahti. Dat is niet al te klimaat- en milieuvriendelijk. “We hebben gekeken of we per trein en boot zouden kunnen gaan, maar dan zijn we te lang onderweg. We compenseren dit door Co2certificaten te kopen.” Met de opbrengst van deze certificaten worden projecten gefinancierd, waarmee het koolzuurgas (CO2) dat door de vliegreis is uitgestoten wordt vastgelegd. Bijvoorbeeld door de aanplant van bossen. Bomen hebben Co2 nodig om te kunnen groeien en leggen het daarmee vast. Hoe ouder je ze laat worden, des te meer je er aan hebt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant