het convenant wordt ondertekend door Marion Wolters (midden, directeur De Woonplaats) in bijzijn van Rob Christenhues (rechts, Wethouder in Oldenzaal en ambassadeur SROI Twente) en  Joop Wikkerink (links, Wethouder in Aalten en ambassadeur SROI Achterhoek). Foto: PR
het convenant wordt ondertekend door Marion Wolters (midden, directeur De Woonplaats) in bijzijn van Rob Christenhues (rechts, Wethouder in Oldenzaal en ambassadeur SROI Twente) en Joop Wikkerink (links, Wethouder in Aalten en ambassadeur SROI Achterhoek). Foto: PR

Eerste woningcorporatie sluit zich aan bij convenant social return

Algemeen

ACHTERHOEK - De Woonplaats, woningcorporatie in Enschede en de Achterhoek met ruim 16.000 sociale huurwoningen, benut haar inkoopkracht om werkgelegenheid te creëren. Nu wordt de volgende stap gezet, De Woonplaats sluit zich als eerste  organisatie buiten de overheid aan bij het convenant uniformering social return. Maandag 23 augustus werd het convenant in bijzijn van de ambassadeurs ondertekend. 

Convenant
Door het ondertekenen van dit convenant conformeert De Woonplaats zich aan een eenduidige werkwijze voor toepassing van social return on investment (SROI) bij inkoop- en aanbestedingstrajecten. Andere deelnemende partijen zijn provincie Overijssel, provincie Gelderland, verschillende gemeenten en arbeidsmarktregio’s in Oost-Nederland. Een uniforme werkwijze van al deze organisaties levert belangrijke winst op. Door niet meer met verschillende eisen en procedures te werken vermindert de regeldruk voor de opdrachtnemers. Diverse werkgeversorganisaties, waaronder VNO-NCW, Bouwend Nederland en MKB-Nederland, zien deze voordelen ook en hebben gevraagd om meer uniformiteit in social return.

Sociaal rendement voor de regio 
De Woonplaats daagt bij aanbestedingen haar opdrachtnemers uit om te leveren mèt social return. Dat betekent dat er binnen de aanbestedingen afspraken met opdrachtnemers worden gemaakt om mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie aan werkervaring te helpen. Doel is om zo werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de regio, waaronder ook de huurders van De Woonplaats. Dat past bij de maatschappelijke rol als woningcorporatie en daar zet De Woonplaats dan ook sinds 2019 actief op in. Met resultaat: inmiddels zijn er al 19 aanbestedingen afgerond met een SROI opgave voor de opdrachtnemer. Dit heeft inmiddels geleid tot 62 plaatsingen bij de aannemers, leveranciers en partners. Dit betekent voor 62 mensen in de regio Twente en Achterhoek een mooie stap naar werk of stage. Inkoopkracht benutten levert dus een mooi maatschappelijk terugverdieneffect op.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant