Vlnr: Else Klomps, Harrie Garritsen, Nicole Haarman en Frank de Vries met een aantal aangepaste en beschikbare fietsen. Foto: Han van de Laar
Vlnr: Else Klomps, Harrie Garritsen, Nicole Haarman en Frank de Vries met een aantal aangepaste en beschikbare fietsen. Foto: Han van de Laar

Platform ‘Winterswijk in Beweging’ wil iedereen op weg helpen om meer te bewegen

Algemeen

Informatieve ‘bewegingsbijeenkomst’ bij Archeus op zaterdag 18 september

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - In september start ‘Winterswijk in Beweging’, dat ondersteuning wil bieden aan mensen die om welke reden dan ook niet of onvoldoende bewegen. “We denken dan bijvoorbeeld aan mensen die om medische, psychische of sociale redenen niet of onvoldoende bewegen. We willen hen op weg helpen, bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van hulpmiddelen, het aanbieden van workshops en het organiseren van inloopmomenten.”

Platform
Aan het woord is Nicole Haarman, in het dagelijks leven specialist ouderengeneeskunde bij Marga Klompé. Bij Archeus traint ze Atletiek4you en de Alinker-club. Met Monique Wieskamp, werkzaam bij de KNGU, Else Klomps, initiatiefneemster Samenrijderspunt, Frank de Vries van Jong Zorg en Harrie Garritsen van de Winterswijkse Uitdaging is ze een werkgroep gestart om echt iedereen in beweging te krijgen. “Al ga je maar van vijf naar tien meter, alles is winst!” Harrie: “Het initiatief moet uitgroeien tot een platform waar iedereen terecht kan met vragen en opmerkingen en waar verenigingen en organisaties zich kunnen melden om hun beweegaanbod onder de aandacht te brengen.” Frank vertelt: “FC Trias heeft mij gevraagd om te kijken welke mogelijkheden er zijn om op de momenten dat het sportcomplex niet of deels wordt gebruikt, de accommodatie met al de faciliteiten beschikbaar te stellen voor allerlei beweegactiviteiten.” Ook VASA (Vereniging Aangepaste Sporten Achterhoek) denkt mee over mogelijkheden.

Fietsen
Het is de bedoeling dat op de website van Winterswijk in Beweging een overzicht komt van de al bestaande beweegmogelijkheden in Winterswijk. Het is volgens de werkgroep niet de bedoeling om ‘het wiel opnieuw uit te vinden’, maar juist om elkaar makkelijker te kunnen vinden. Op de nieuwe website komt ook een reserveringssysteem, waarmee mensen eenvoudig zelf kunnen zien of een hulpmiddel, zoals een aangepaste fiets beschikbaar is en waar deze opgehaald kan worden. Zo kan alles nog optimaler worden ingezet. Else: “Het Samenrijderspunt heeft al aangepaste fietsen te leen voor mensen met een beperking. Naast de duofietsen zijn er ook een rolstoelfiets en een EasyRider, allemaal voorzien van trapondersteuning. Daarnaast kan men een tandem en een familiefiets voor vier personen huren. Nu moeten mensen bellen of mailen om te reserveren. Binnenkort kan men dit direct op de website regelen.”

Aftrap
De aftrap van het platform Winterswijk in Beweging is zaterdag 18 september bij Archeus. Vanaf 9.30 uur is er inloop met koffie en thee; om 10.00 uur begint een informatief programma waarbij vanuit diverse invalshoeken informatie wordt gegeven. Zo worden de diverse fietsen, waaronder ook de Alinker, gedemonstreerd. De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk, van jong tot oud en vooral voor iedereen die een duwtje in de rug wil om op zoek te gaan naar beweegmogelijkheden in Winterswijk. Iedere donderdag van 15.00 - 16.00 uur is er een inloopuur bij Archeus. Hier kunnen mensen met hun vragen terecht en wordt zo nodig doorverwezen. Nicole: “Bewegen geeft pure gezondheidswinst. Dat is belangrijk voor jezelf en de samenleving en kan vaak eenvoudig gerealiseerd worden, bijvoorbeeld door te fietsen of te wandelen. Je hoeft nergens lid van te worden. Maar wil je advies of informatie, kom dan langs, wij helpen je verder!”
Het platform is te bereiken via 0543 20 00 36 en info@winterswijkinbeweging.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant