Gepresenteerde centrumvisie is een tussenstand

Algemeen

WINTERSWIJK – De centrumvisie is nog niet af. Er moet nog veel uitgewerkt worden. Dat vertelde wethouder Henk Jan Tannemaat op donderdag 26 augustus. “Dit is wat opgehaald hebben”, zei hij. Sinds begin 2020 zijn vijf werkgroepen bezig geweest om de problemen en wensen betreffende het centrumgebied in kaart te brengen. Dat heeft een uitvoeringsprogramma opgeleverd met veel onderdelen, die rijp en groen zijn.

Door Bernhard Harfsterkamp

De wethouder presenteerde de centrumvisie met Peter ten Hagen (ABH-City), Jan Pleijter (Marktvereniging) en Wouter van de Mosselaar (Horeca Winterswijk). Hiermee werd benadrukt dat de centrumvisie geen gemeentelijke nota is, maar tot stand is gekomen samen met belangenorganisaties en betrokkenen. Tannemaat sprak zijn waardering uit dat zij in het jaar, waarin zo weinig kon vanwege het coronavirus, toch tijd hebben geïnvesteerd om te overleggen over het winkelcentrum. “De winkeliers, horecaondernemers en marktkooplieden hadden wel wat anders aan hun hoofd.” Aanvankelijk werd met een groep van 50 gestart. Die is wat kleiner geworden, maar de betrokkenheid bleef groot. Pleijter en de andere twee benadrukken dat door het proces niet alleen de samenwerking met de gemeente is verbeterd. “Het contact met elkaar is nu nog beter”, zegt Van de Mosselaar, “We gaan nu nog gemakkelijker naar de gemeente.” Zij hebben ook meer oog gekregen voor elkaars soms tegenstrijdige belangen. Jan Pleijter noemt de bomen op de Markt als voorbeeld. Nog niet zo lang geleden vond de Marktvereniging dat die alleen maar in de weg stonden. “Nu beseffen we dat de markt ook profijt heeft van groen. Als het kan zijn we voor meer groen. We zeggen niet meer dat we geen enkele boom willen.” De beste dagen voor de horeca op en rond de Markt zijn de marktdagen. Juist dan zijn hun terrassen minder groot. Dat is jammer. Samen wordt nu gekeken hoe toch in de buurt meer terrassen mogelijk zijn. “In de Meddosestraat zie je er al meer verschijnen”, zegt Tannemaat. “Zo voegen we in de centrumaanpak puzzelstukjes aan elkaar.”
Centraal bij de verdere uitwerking staat de Markt. “Dat is de huiskamer van het centrum”, zegt de wethouder. Die moet zo aantrekkelijk mogelijk zijn, maar de aanloopstraten, die ook ‘ontdekstraten’ worden genoemd, worden zeker niet vergeten. Het gezamenlijk streven is om de verblijfsduur van de bezoekers in het centrumgebied te verlengen. Vanaf de parkeerplaatsen, waarvoor een beter parkeerverwijssyteem komt, moeten zij zich thuis voelen. Daarom denkt Tannemaat dat het misschien verstandig is om de consumenten eveneens te betrekken bij de verdere uitwerking van de centrumaanpak. Wat vinden zij van het huidige centrum? Wat kan er beter?
Er blijven tegenstrijdigheden, die opgelost moeten worden “samen met elkaar”. Dat zal tot voor iedereen acceptabele compromissen leiden. De een wil de Markt autovrij maken, de ander vindt dat parkeerplaatsen dicht bij de winkels nodig zijn voor de Winterswijker, die snel even naar een winkel moeten. Er wordt nu over gesproken om de Markt in de zomer voor auto’s af te sluiten. Geen verkeer meer op de Markt leidt wel weer tot andere verkeersstromen. Als dan ook nog eens het Vrijheidspark wordt afgesloten voor doorgaand verkeer, dan wordt de puzzel weer groter. Niet alles moet nog verder uitgewerkt worden. Het Vrijheidspark is bijna klaar, aan de verbetering van de Notaristuin wordt begonnen en aan de Wierengastraat komt een veilige fietsparkeerplek. Aan de grote wens voor een openbaar toilet wordt gewerkt. Voorlopig kunnen bezoekers voor dat toilet in het oude raadhuis terecht. Tannemaat hoopt dat gemeenteraad de visie en aanpak omarmt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant