Foto: Astrid Dekkers
Foto: Astrid Dekkers

Joods Winterswijk en onderduikers in het veen

Algemeen

Wandelingen in de zomermaanden

WINTERSWIJK - De Joodse geschiedenis van Winterswijk wordt verteld met drie extra wandelingen, twee rond het verhaal van onderduikers in het Korenburgerveen en één door Joods Winterswijk. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de grote belangstelling die er bestaat voor het Joodse verhaal in Winterswijk.

Twee wandelingen starten bij gastgalerij Ankomm’n aan de Mentinkweg 5 en belichten het verhaal van de onderduikers in het Korenburgerveen. Historica Astrid Dekkers wandelt met maximaal vijftien deelnemers naar het veengebied. Onderweg vertelt zij het verhaal van de groep Joodse Winterswijkers, die in 1942 in dat moeilijk toegankelijke veengebied zijn ondergedoken en daar na verraad ook werden opgepakt.
Deze wandeling duurt anderhalf uur, voert over bospaden en langs de openbare weg en wordt in een rustig tempo gelopen. Het veen wordt zelf niet betreden. Deelname kost 5 euro per persoon. De wandelingen naar het veen worden gehouden op maandag 16 augustus en zaterdag 21 augustus, telkens om 14.00 uur. Opgave alleen per mail via astriddekkers@hotmail.com.
Een voorproefje van het verhaal is te horen via de podcast Mensch: anchor.fm/astrid-dekkers.

De andere wandeling leidt de deelnemers op woensdag 18 augustus door ‘Joods Winterswijk’. De start is om 11.00 uur bij de synagoge, Spoorstraat 32. Gidsen zijn Astrid Dekkers en Mirjam Schwarz. De wandeling duurt anderhalf uur.
Na afloop is er gelegenheid om de expositie ‘Waarom schrijf je me niet?’ in de Jacobskerk op de Markt te bezichtigen. Daar wordt onder meer het bijzondere verhaal van Thea Windmuller en Wolfgang Maas verteld. Dat is nog veel uitgebreider te lezen in het boek ‘Ik hoop dat alles weer gewoon wordt’, geschreven door Mirjam Schwarz en Hans Bouman.
Aan de wandeling kunnen maximaal vijftien mensen meedoen. Deelname kost 5 euro per persoon.
Aanmelden via info@synagogewinterswijk.nl.
Groepen vanaf tien personen kunnen ook op een ander moment deze wandelingen boeken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant