Bloemcorsowagens niet bij de Tricot, maar op de Scholtenbrug. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Bloemcorsowagens niet bij de Tricot, maar op de Scholtenbrug. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Alleen ‘staand’ bloemencorso en kermis tijdens Volksfeest

Algemeen

“Helemaal niets voor tweede jaar op rij wilden we niet”

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Bloemencorsowagens op de Scholtenbrug en de kermis op het Vrijheidspark. Meer is met de huidige regels niet mogelijk, vertelde Gé Oonk, bestuurslid van de Vereniging Volksfeest. Daarnaast zal de Markt één groot terras worden. Op de Scholtenbrug en op de Markt zal nog wel muziek van de Winterswijkse muziekverenigingen te horen zijn.

“Corsobouwers wilden graag wat bouwen”
Het besluit van de Vereniging Volksfeest, dat tot stand kwam in nauw overleg met de gemeente, werd op donderdag 5 augustus toegelicht. “Helemaal niets voor het tweede jaar op rij, dat wilden we niet”, zei Oonk. De Vereniging had meer willen organiseren, maar de nieuwe, strengere coronaregels van het kabinet hebben dat onmogelijk gemaakt. “De corsobouwers wilden graag wat bouwen”, zei Oonk. De 27 kleine en grote bloemencorsowagens zullen op de Scholtenbrug geplaatst worden. Daar komt een in- en uitgang. Omdat er sprake is van doorstroming van de bezoekers is, geldt niet de laatste nieuwe regel, die Rutte deze week bekendmaakte. De richtlijn van maximaal 750 bezoekers geldt alleen als alle bezoekers op één afgesloten terrein of binnenruimte verblijven.

Burgemeester vertrouwt op gezond verstand Winterswijkers
De kermis op het Vrijheidspark mag volgens de normen doorgaan. De kermisexploitanten wilden het zelfs graag. Hiervoor geldt eveneens dat het een doorstroomevenement en daarom mogelijk is. Burgemeester Bengevoord is op de veel grotere kermis in Tilburg geweest om te kijken hoe ze het daar opgezet hadden. Dat gaf hem vertrouwen dat het in Winterswijk ook zou kunnen. De kermis in Tilburg heeft, bleek later, geen besmettingen veroorzaakt. Dat betekent dat iedereen zich daar goed aan de richtlijnen heeft gehouden. Dat zal in Winterswijk ook gebeuren, denkt de burgemeester. “Het kan op een veilige manier. Ik vertrouw op het gezond verstand van de Winterswijkers.” Een feesttent op de Markt is niet mogelijk. De hele Markt zal als één groot terras worden ingericht. “Iedereen is eraan toe, maar op de terrassen moeten ze wel blijven zitten. We willen geen staande feestjes of een polonaise.”

Muziekverenigingen spelen op de Scholtenbrug en op de Markt
De Vereniging Volksfeest heeft bekeken of de kinderspelen nog zouden kunnen doorgaan, maar dat was met de huidige regels te ingewikkeld. “We hadden meer gewild”, zegt Oonk, “We waren bezig met een verkorte bloemencorsoroute met daar langs voor 6000 mensen tribunes.” Er zal wel muziek zijn op de Scholtenbrug. “De muziekkorpsen zullen om de beurt naar de Scholtenbrug komen en daar spelen”, zei Oonk. Op de eerste Volksfeestdag zal het Wilhelmus worden gespeeld op de Markt. Begeleid door de burgemeester en bestuursleden van de Vereniging Volksfeest zal daarna naar het park middenin Winterswijk worden gelopen. De muziekverenigingen zullen ook spelen op de Markt. “Zo kunnen we toch wat bieden.” Een soort van prijsuitreiking voor de corsowagens zal er eveneens zijn. Burgemeester Bengevoord verwacht dat de Volksfeesten in de buurtschappen door kunnen gaan. “Daar komen in elke buurtschap niet meer dan 750 mensen op af. Dat zal mogelijk zijn.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant