Marieke (tweede van
rechts) en Carla Willemsen (tweede van links) overhandigen de twee schilderijen aan Hans van Lith (l) en Anja Geesink (r). Foto: Lineke Voltman

Marieke (tweede van rechts) en Carla Willemsen (tweede van links) overhandigen de twee schilderijen aan Hans van Lith (l) en Anja Geesink (r). Foto: Lineke Voltman

Collectie Armati in Wereld van Wenters uitgebreid met twee schilderijen

Algemeen

WINTERSWIJK - Opnieuw heeft Vereniging het Museum in Winterswijk twee werken van de Italiaanse schilder Pietro Armati aan de collectie kunnen toevoegen. Eerder dit jaar had men ook al een zelfportret van de schilder mogen ontvangen van mevr. Baron-Monasso uit Aalten.

Door Lineke Voltman

Armati (1898-1976) heeft in de jaren dertig van de vorige eeuw enkele jaren in Winterswijk gewoond en gewerkt waar hij een atelier had in de Plekenpol. Hier maakte hij portretten van bekende Winterswijkers maar ook landschappen.
Op woensdag 4 augustus werden in de Wereld van Wenters twee landschappen van de schilder overhandigd aan het museum door de zussen Marieke en Carla Willemsen. Marieke: “Ik heb zo’n dertig jaar geleden een schilderij van een landschap geërfd waarvan ik de schilder niet kende maar toen we enkele maanden geleden na het overlijden van onze moeder haar huis ontruimden vonden we daar een nog een schilderij met dezelfde signering. Het bleken allebei werken te zijn van Armati. Toen herinnerde ik me een artikel in de krant waarin een mevrouw een zelfportret van de schilder aan Vereniging het Museum had geschonken en dat was de aanleiding om ook onze schilderijen aan hen over te dragen. Vooral omdat het museum een Armati tentoonstelling in de Wereld van Wenters gaat inrichten en onze schilderijen daar een mooie toevoeging zijn.”

Bruikleen
Maar het is niet gebleven bij deze twee. Marieke is ook in het bezit van nog een Armati. “Het is een portret van Jan Schrader, koopman en handelaar in Winterswijk. Via via is Schrader nog een beetje familie van ons en daarom willen we dit graag zelf houden en geven we het in bruikleen aan het museum.”

Vliegtuig
Armati was niet alleen schilder maar hij heeft ook een vliegtuig gebouwd dat door menskracht moest worden voortbewogen. Eind jaren dertig schreef Mussolini hiervoor een wedstrijd uit. Armati heeft het wel voltooid maar vliegen ermee is niet gelukt. Het museum heeft een tijdje geleden een oproep gedaan aan modelbouwers die een model van dit vliegtuig zouden willen maken aan de hand van tekeningen en foto’s van dit toestel die in het bezit zijn van het museum. Martin Grevers en Wim Nijmolen hebben de uitdaging aangenomen en maakten beiden een replica.
Grevers: “Het vliegtuig is een ornithopter, dat wil zeggen dat het een vliegtuig is met bewegende vleugel en zo heb ik het ook gemaakt. Het materiaal is van ijzerdraad, hout en stof van een t-shirt. Uit de tekeningen werd ik niet veel wijzer, toch heb ik geprobeerd het vliegtuig zo goed mogelijk op schaal na te maken.”
Nijmolen is modelbouwer en heeft ook, in samenwerking met het technieklokaal Winterswijk, waar hij vrijwilliger is, een replica gemaakt. “We hebben gebruik gemaakt van zowel oude als nieuwe materialen. Aangezien het beschikbare materiaal zeer summier was moesten we onze fantasie erop los laten.”
Beide heren hebben de replica’s aangeboden aan het museum, waar ze hangend tentoongesteld zullen worden.

Martin Grevers (l) en Wim Nijmolen tonen de door hen gemaakte replica's.  Foto: Lineke Voltman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant