Belangstellenden zijn welkom in het museum waar oude fietsen te bewonderen zijn. Foto: PR
Belangstellenden zijn welkom in het museum waar oude fietsen te bewonderen zijn. Foto: PR

Roel Bomers deelt zijn liefde voor oude fietsen in eigen rijwielmuseum

Algemeen

WINTERSWIJK - Bijna alle fietsen in zijn schuur zijn vier keer zo oud als de eigenaar van het Rijwielmuseum: Roel Bomers. De tweeëndertigjarige Winterswijker is nu al zo’n jaar of acht verknocht aan het verzamelen van oude fietsen en van alles wat daar bij past: reclamemateriaal, gereedschap, onderdelen en zelfs complete werkbanken. Het resultaat een schuur vol fietsen en andere gerelateerde artikelen.

Omdat het fietsenmuseum een hobby is, doet Roel de deuren van zijn museum alleen op afspraak open of wanneer het hem uitkomt. Dan kan iedereen de tientallen fietsen in zijn ruime schuur aan huis gratis komen bekijken. “Sinds ik in de 50+ krant heb gestaan, krijg ik ook veel aanvragen van toeristen”, aldus Roel. “Die willen dan wat leuks doen in Winterswijk en vinden mij dan via Google, maar er zijn ook veel Winterswijkers die een afspraak maken.”

Tientallen fietsen
Mensen die het museum bezoeken, krijgen te maken met een enthousiaste gastheer die mooi en gepassioneerd vertelt over zijn museumstukken. Hoeveel fietsen hij precies heeft, weet hij niet, maar het zijn er in ieder geval tientallen, hoofdzakelijk van Nederlandse fabrikanten als Fongers en Simplex, maar vooral Gazelle, véél Gazelle en hoofdzakelijk van voor 1930.

“Mijn verzameling is min of meer toevallig zo gegroeid”, vertelt Bomers. “Ik vond van kinds af aan leuk om aan fietsen en bromfietsen te klussen. Op een gegeven moment wilde ik graag een Gazelle van voor 1930. Na een jaar geduldig zoeken kwam die op mijn pad. Even later ontdekte ik er een uit 1915. Die wilde ik ook graag. Die fiets uit 1915 is altijd in de familie van de verkopers geweest. Ik ben de derde eigenaar en de eerste buiten de familie. Zo is de verzameling begonnen. De fietsen moeten wel van voor 1930 zijn.”

Huis met grote schuur
Zijn verzameling groeide snel en dat geldt ook voor zijn vaardigheden. Op alle fietsen in zijn museum kan gefietst worden. “Ik heb mezelf aangeleerd fietsen te herstellen”, vertelt Roel die interieurbouwer is. Dat hij zijn fietsen- en aanverwante zaken verzameling kon aanleggen en uitbreiden, komt mede doordat hij per toeval een woning op zijn pad kwam met een grote schuur. Uitbreiden kan die nog. Er is nog een grote bovenverdieping die momenteel leeg is en eventueel later bij het museum betrokken kan worden.

Pronkstukken
In zijn verzameling zit een aantal pronkstukken. Bijvoorbeeld een fiets met zijspan, de eerste Gazelle met een tandwiel of luchtbanden of een driewieler van Sparkbrook uit 1880. “Alleen rijke mensen konden zich een fiets permitteren”, vertelt Roel. “Maar ze wilden niet voor schut staan als ze niet konden fietsen. Een driewieler was daarom een veilige keuze.”

Ook de Safety uit de periode 1885 – 1890 is een bijzonder exemplaar in de verzameling. “De eerste fiets met twee gelijke wielen”, licht Roel toe.
De oudste fiets in Roels verzameling is een ‘Boneshaker’, de vélocipède van Burgers Deventer. Deze fiets met voorwieltrappers stamt uit 1870. Er is ook een gemotoriseerde fiets: de flattanker motorfiets van Gladiator uit 1915 die nog helemaal origineel is. “Motorfietsen zou ik nog wel meer willen hebben”, zegt Roel.
Hét pronkstuk, of wat Roel noemt ‘De heilige graal’ van zijn verzameling is de Girder van Gazelle uit 1924. ‘Dat type is heel onbekend omdat die maar twee jaar geproduceerd is en er maar weinig van gemaakt zijn. Ik vond die ‘s ochtends vroeg op Marktplaats, heb vrij genomen van mijn werk en ben hem direct gaan halen. Je moet echt scherp zijn en aanvallen,” lacht Roel.

Fietsenmaker Kappers
Door zijn hobby komt Roel op bijzondere plekken, bijvoorbeeld schuren waar de fietsen en onderdeel opeengestapeld liggen en ontmoet hij leuke mensen. “Ik kocht laatst een oude fiets van een fietsenmaker die er mee gestopt was”, vertelt Roel. “Dat was gezellig. De vrouw van de fietsenmaker vond het zo leuk dat een jonge gast hiermee bezig was en gaf me er daarom een nieuwe Gazelle Impala (1973) er bij. Daar rijd ik nu nog steeds op.”

Wat Roel ook leuk vindt, is dat hij nog fietsen en materialen van fietsenmakers fietsenmaker Nijweide aan de Waliënsestraat en Kappers aan de Markt van Winterswijk heeft: De kleinzoon van fietsenmaker Kappers is inmiddels al geruime tijd met pensioen en kwam in het museum kijken naar de fiets die zijn opa in 1934 nieuw geleverd had. Zo krijgt een fiets een gezicht en verhaal.

Museum bezoeken
De verzameling fietsen in de schuur wordt geflankeerd door posters, advertenties, reclamemateriaal, neon verlichting, oude zadels en zelfs werkbanken uit het begin van de negentiende eeuw. Wie het museum van Roel wil bezoeken (of een oude fiets wil verkopen of weggeven) kan een afspraak met Roel maken op info@rijwielmuseum.nl. Meer informatie is te vinden op www.rijwielmuseum.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant