Wethouder Henk Jan Tannemaat (rechts) slaat eerste paal van zonnepark Arrisveld. Rutger van Basten Batenburg (midden) en Peter van den Groenendaal kijken toe. Foto: Han van de Laar
Wethouder Henk Jan Tannemaat (rechts) slaat eerste paal van zonnepark Arrisveld. Rutger van Basten Batenburg (midden) en Peter van den Groenendaal kijken toe. Foto: Han van de Laar

Start aanleg Zonnepark Arrisveldweg

Algemeen

Wethouder Henk Jan Tannemaat slaat eerste paal in de grond

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - “Ik ben blij dat het zover is. De palen voor de zonnepanelen gaan vanaf nu de grond in. Het worden er een kleine 4000 heb ik me laten vertellen. Het wordt dan ook hoog tijd dat we duurzame energie opwekken. Dit is een flinke stap,” geeft wethouder Henk Jan Tannemaat aan. “Dat het nodig is, blijkt wel uit de hitterecords in Amerika en Canada. De opwarming van de aarde toont steeds meer desastreuze gevolgen. Met het zonnepark zetten we als gemeente een mooie stap naar de verduurzaming van onze energievoorziening. We zijn blij met dit initiatief en met de wijze waarop omwonenden hebben kunnen meedenken en financieel meeprofiteren.”

Biodiversiteit
Manager Peter van den Groenendaal van Statkraft, Europa’s grootste producent van duurzame energie: “Het zonnepark Arrisveldweg kent een oppervlakte van circa zeven hectare. De jaarlijkse productie zonne-energie wordt ongeveer 6,9 megawattuur. Goed voor het verbruik van 2000 huishoudens en het leidt tot een reductie van 82.000 ton CO2-uitstoot. De duur van het project is dertig jaar. Daarna wordt het zonnepark ontmanteld en is de grond weer voor andere doeleinden beschikbaar.” Het komt op twee agrarische percelen op landgoed de Batenborgh, die eigendom zijn van de stichting Vicarie Sancti Nicolai. Bestuursvoorzitter Rutger van Basten Batenburg van de stichting: “Met de plaatsing van zonnepanelen kan ons landgoed een mooie bijdrage leveren aan de strijd tegen klimaatverandering. Ook zorgen we ervoor dat het zonnepark met een natuurlijke inrichting bijdraagt aan meer biodiversiteit. Daar zijn we trots op.”

Draagvlak
Het park wordt gebouwd en beheerd door Statkraft. Peter: “We zijn blij dat het nu is begonnen. Omwonenden hebben positief meegedacht over een plan waar draagvlak voor is. Dat is een mooi resultaat.”  Arrisveld is tot stand gekomen door bewonersavonden, gesprekken met belanghebbenden, waaronder pachters en de gemeente. Er zijn diverse varianten van de plannen opgesteld en wijzigingen doorgevoerd naar aanleiding van het participatieproces. Zo is de wens opgenomen om een strakke haag langs het fietspad te plaatsen. Er komen insectenkasten op de strook naast het fietspad dat grenst aan de zonneweide. De insecten hebben baat bij de kruiden en bloemen en leveren op hun beurt weer een positieve bijdrage door bestuiving. Voor de voorbijgangers wordt een bankje en een informatiebord geplaatst, zodat men meer over de werking van de zonneweide kan lezen.

Milieudoelstelling 
De gemeente Winterswijk wil in totaal 120 hectare grond beschikbaar stellen voor het produceren van zonne-energie. Zo is er op de Masterveldweg bij de grens met Vreden 61 hectare aan zonnepanelen gepland. Het streven is erop gericht om in 2030 de milieudoelstelling in Winterswijk en liefst ook in de Achterhoek te halen. Met het slaan van de eerste paal is het project officieel begonnen. In oktober is er nog een feestelijke opening als de werkzaamheden afgerond zijn.

Zonnepark Arrisveldweg zoals het er op papier uitziet. Foto: Han van de Laar

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant