Afbeelding

Ingezonden brief

Algemeen

Graag zou ik willen pleiten voor meer wisselwerking tussen gemeentepolitiek en burger. Zoals het nu is blijft dit vaak beperkt tot de gemeenteraadsverkiezingen . Maar de gemeenteraad kan in veel gevallen niet representatief zijn voor de belangen van elke individuele burger ook zou elk gemeenteraadslid dit van harte nastreven.

Daarom zou een burgerreferendum in bepaalde gevallen een beter beeld geven van de wensen van de burger. Zoals bijvoorbeeld bij de aanleg van een nieuwe spoorwegtunnel waar Achterhoek Nieuws afgelopen week in een artikel uitgebreid aandacht aan besteedde. Bij dit voorbeeld zou mijn voorkeur uitgaan naar een spoorwegtunnel bij station West. Dan sla je mijns inziens twee vliegen in één klap door deze tunnel te combineren met een fietsoversteek van de drukke rondwegwest richting Mentink/Miste.

Bij zo’n burger referendum zou je dan alle enigszins reële mogelijkheden op een rijtje kunnen zetten zodat de burgers hier uit een keuze kunnen maken en de politiek daar in hun uiteindelijke beslissing nadrukkelijk rekening mee kan houden.

Daar kun je als gemeente misschien beter wat geld insteken dan in een verkeersstromenonderzoek.

Tot slot weet ik natuurlijk niet of dit idee haalbaar is. Waarschijnlijk moet mijn voorstel eerst door de landelijke politieke molens. Maar mijns inziens zou zo’n referendum vooral in de gemeentepolitiek de alsmaar groeiende afstand tussen burger en politiek kunnen verkleinen.

Hans Bouwhuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant