Afbeelding

Ingezonden: Natura 2000

Algemeen

Met bewondering en ook met verbazing hebben wij het zogenaamde bidbook bekeken, dat onlangs door de Stichting Terra Temporalis (TT) aan de gemeenteraad is aangeboden. Het is een prachtig document over de plannen voor een Steengroeve Museum. Schitterende plaatjes en wervende teksten tonen wat we allemaal van TT zullen krijgen. Alles staat erin over dat museum; de wetenschap en alle betrokken partijen in wat een ‘convenant’ wordt genoemd (behalve Ratums en Vossevelds Belang) betuigen hun instemming en ook het gemeentebestuur is enthousiast. Zelfs de VHM zou zijn geologische collectie willen afstaan aan TT.

Maar wat ons verbaast is wat er niet in staat. Niet wordt vermeld dat dat museum pal naast een Natura 2000 gebied wordt gepland (Willinks Weust). Dat is heel belangrijk voor de haalbaarheid van het plan! Veel mensen maken geen onderscheid tussen een Natura 2000 gebied en een ‘gewoon’ mooi natuurgebied. Maar vanwege o.a. zijn unieke biodiversiteit staat een Natura 2000 gebied onder speciale en strikte wettelijke bescherming van de Provincie, ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Die bescherming houdt in dat zowel de bouw met parkeerterrein etc. als het gebruik van het museum geen natuurschade (onder andere door stikstof depositie) mag veroorzaken in Willinks Weust. Daarmee staat of valt de goedkeuring voor het TT plan. Het bidbook geeft geen enkele informatie over dit probleem.

In de ‘Beleidsregels salderen in Gelderland’ van 20 mei 2021 bevestigt de Provincie dat het realiseren van stikstofdaling noodzakelijk is voor het behalen van de instandhoudings-doelstellingen voor Natura 2000-gebieden. Er staan zoveel voorwaarden en beperkingen in deze beleidsregels dat het ondenkbaar is dat TT daar binnen afzienbare tijd aan kan voldoen. En dan hebben we het nog niet eens over toetsing door een rechtbank en de Raad van State.

Gelukkig is er een alternatief: bouw dat museum in de dorpskern! Bij Boogiewoogie of zo. Toeristen kunnen van daar met milieuvriendelijk transport naar de steengroeve worden gebracht. Dat heeft veel voordelen maar niet de nadelen van het TT plan. Het wordt bepleit door B.O.O.S. met inmiddels 240 sympathisanten. Iedereen die dit een interessant idee vindt, wordt uitgenodigd zich als sympathisant per email aan te melden op omwonendenbelang.steengroeve@gmail.com.

Willem Hulscher en Henk Wevers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant