Signify heeft sluiting aangekondigd. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Signify heeft sluiting aangekondigd. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Klap voor werkgelegenheid: Signyfy sluit de deuren

Algemeen

Productie duurzame verlichting verplaatst naar Polen en Hongarije

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Signify , het vroegere Philips Lightning, zal haar activiteiten in Winterswijk beëindigen. Dit werd op vrijdag 2 juli onverwacht bekend gemaakt. De 94 mensen, die er nog werken, werden pas kort voordat de mededeling naar buiten kwam ingelicht. Ze waren verrast. Ook wethouder Inge klein Gunnewiek werd pas vrijdag ingelicht. “Het is een enorme schok voor de mensen die daar werken. Wij gaan er alles aan doen om ze aan werk te helpen.”

Al eerder productie verplaatst naar lage lonen landen
Philips vestigde zich in 1965 in Winterswijk in de voormalige textielfabriek van Meijerink aan de Beuzenes. Zo’n twintig jaar later werd het bedrijf verplaats naar een nieuwbouw op het bedrijventerrein Vèèneslat. Ook daar breidde Philips zich voordat het Signify werd nog een aantal keren uit. Philips Lightning in Winterswijk kreeg echter te maken met de reorganisaties van het moederbedrijf. Ook werd al een deel van de productie verplaatst naar het buitenland, waar de lonen lager waren, zodat de kosten geringer konden worden.

“Concurrentiepositie voor de toekomst waarborgen”
“Begin dit jaar hebben we nog een gesprek gehad met de plaatselijke directie”, zegt wethouder klein Gunnewiek. “Er was toen al sprake van grote bezuinigingen bij Signify. Ons werd verzekerd dat er voor Winterswijk niks aan de hand was. Daarom is dit toch onverwacht.” Signify is nog steeds “wereldleider in slimme en duurzame verlichting”. Toch wordt de concurrentie groter en verandert de markt. Daarom voelt het bedrijf zich genoodzaakt de werkzaamheden te verplaatsen naar Polen en Hongarije. “Met deze beslissing wil het bedrijf zijn concurrentiepositie voor de toekomst waarborgen“, zegt Leo Schouten, Plant Manager in Winterswijk.

Moeilijke beslissing
“Het spreekt voor zich dat dit een bijzonder moeilijke beslissing is geweest,” zegt Leo Schouten, “we zijn ons nu vooral bewust van de impact die dit heeft op onze medewerkers. Wij gaan ons uiterste best doen om onze competente medewerkers te begeleiden van werk naar werk en studiemogelijkheden aan te bieden.” Het wrange voor het personeel in Winterswijk is nu dat een aantal van hen al eens naar Hongarije is geweest om het personeel daar instructies te geven. Wethouder klein Gunnewiek heeft contact gehad met de voorzitter van de OWIN, de Ondernemerskring Winterswijk. Ook deze kring wil helpen om het personeel snel aan nieuw werk te helpen. Geheel onverwacht is de beslissing van de directie van Signify niet, want het aantal personeelsleden is in de loop der jaren al flink gedaald en een deel van de productie was al naar het buitenland verdwenen.

Opeens veel ruimte voor andere bedrijven
“Het bericht moet als een donderslag bij een heldere hemel gekomen zijn voor het personeel”, zegt de wethouder. Ze weet dat een deel van de werknemers op leeftijd is en denkt dat die een goede regeling zullen krijgen. “Gelukkig is het economisch tij gunstig en zijn er veel vacatures.” Of het ook gevolgen heeft voor de plannen voor het nieuwe bedrijventerrein aan de Misterweg, waarover burgemeester en wethouders na de zomervakantie met een definitieve beslissing zullen komen, kan klein Gunnewiek niets zeggen. Zeker is dat er veel vierkante meters op het bestaande bedrijventerrein vrij komen, waarvoor ongetwijfeld gegadigden zullen worden gezocht.

Signify Winterswijk. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant