De maandelijkse bijeenkomsten vinden plaats in de
De maandelijkse bijeenkomsten vinden plaats in de "Kloppendiek", even over de grens bij Zwillbrock. Foto: Clemens Bielen

JCI Hamaland in oprichting is grensoverschrijdend

Algemeen

Binationaal ledenbestand moet grens doen vervagen

Door Clemens Bielen

WINTERSWIJK - De succesvolle Hamarally op 19 juni vormde de start van JCI Hamaland. Het bijzondere van deze serviceclub in oprichting, is het binationale karakter. Op de landkaart wordt de grens aangegeven met een onbeduidend stippellijntje, maar in de praktijk werpt de scheidingslijn tussen de beide landen op vele terreinen nog altijd een barrière op.

“Jammer”, vindt voorzitter Ian van der Wielen. “Want wij zijn omringd door onze buren en er worden kansen onbenut gelaten. Universiteitsstad Münster ligt op slechts 80 km. afstand, telt 300.000 inwoners van wie 50.000 studenten. Een scala aan mogelijkheden, dat een Junior Chamber-lid toch moet aanspreken. Ook Vreden en Bocholt bieden mogelijkheden voor het opbouwen van een opleiding- en businessnetwerk”.

JCI (Junior Chamber International) is de nieuwe naam, die gebruikt wordt voor de vroegere ‘Juniorkamer’. Het idee achter JCI is gebaseerd op vier pijlers: Community, training, business en international. Losweg te vertalen in het streven naar persoonlijke ontwikkeling, netwerken op business niveau, en betrokkenheid bij de maatschappij (De eerste uitvoering van ‘Die Zauberflöte’ in de steengroeve was een initiatief van de ‘Juniorkamer Oost-Achterhoek’, CB).

De JCI’s vormen al een internationale organisatie met takken over de gehele wereld, maar JCI Hamaland i.o. geeft een extra tintje aan het internationale karakter doordat het zowel Nederlandse als Duitse leden kent. Van der Wielen: “Ieder lid heeft zijn of haar eigen motivatie om lid te worden. Enige kennis van de buurtaal is wel gewenst, want ieder spreekt in zijn eigen moedertaal tijdens de bijeenkomsten en activiteiten.”

Geen primeur, wel goede tweede
Leden van JCI zijn tussen de 20 en 40 jaar oud. De leeftijdsgrens wordt nog wel aangehouden. Bij het bereiken van de 40 jarige leeftijd moet het lid als zogeheten ‘geknakte haan’ afscheid nemen. Sommige leden kunnen als senator of trainer nog deel blijven uitmaken van de JCI.

Ook Ian van der Wielen is de grens van 40 jaar gepasseerd, maar heeft respijt gekregen om zijn ‘grensverleggende werk’ af te maken. “Ik liep al enkele jaren rond met het idee, dat het mooi zou zijn om een binationale Junior Chamber op te richten. Ik had het idee bijna laten varen tot ik in 2016 in contact kwam met Fenny Nientker en Milou Vaartjes, de oprichters van de wereldwijd eerste binationale kamer: JCI WJ Naobers, een wereldprimeur in Almelo. Dat gaf de doorslag om door te pakken.”

Gezelligheid
De Hamarally vormde het installatieproject van JCI Hamaland i.o. De tocht voerde door het vroegere ‘Graafschap Hamaland’ waar sinds de Vrede van Münster in 1648 een grens door is getrokken.

De bedoeling is dat deze grens weer wordt geslecht. Van der Wielen: “Door COVID 19 vormde de organisatie van de Hamarally een extra uitdaging. Maar alles is zeer succesvol verlopen en het werd een gezellige dag.”

 “Toen ik na een afwezigheid van 12 jaar vanuit Nijmegen weer in mijn geboorteplaats kwam wonen, wilde ik naast mijn oude kennissen ook nieuwe mensen leren kennen en mij persoonlijk verder ontwikkelen en voor mij houdt dat niet op bij de grens”, gaat Van der Wielen verder.

Ook diverse gemeenten aan beide zijden van de grens ambiëren via vele projecten een betere samenwerking en afstemming op elkaar. Deze facilitering werd nog concreter toen de – beiden nog jonge - burgemeesters van Vreden en Winterswijk bij de start van de rally verschenen bij grensplaats Zwillbrock.

Over het lidmaatschap van Tom Tenostendarp en Joris Bengevoord verkeert Achterhoek Nieuws nog in het ongewisse. In oktober, tijdens de Nationale Conventie in Zeeuws-Vlaanderen hoopt JCI Hamaland definitief toe te treden tot de officiële wereldwijd vertakte organisatie.


Info@jcihamaland.eu

www.jcihamaland.eu

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant