De brug naar het Cultuurkwartier Kubaai. Foto: PR
De brug naar het Cultuurkwartier Kubaai. Foto: PR

Winterswijkers weer welkom in Bocholt

Algemeen

WINTERSWIJK/BOCHOLT - Sinds enige tijd is het weer eenvoudiger een bezoekje aan de Duitse buurgemeenten te brengen. Dat mag weer zonder al te veel beperkingen.

Door Sander Damen

Lisa Hebing van Stadtmarketing Bocholt vertelt dat Nederlanders weer van harte welkom in Bocholt zijn. Hoe is het in Bocholt, wat zijn de geldende maatregelen en zijn er nog ontwikkelingen die aan ons voorbij zijn gegaan?
“Ja, Nederlanders zijn weer van harte welkom, graag zelfs”, zegt Lisa Hebing. Dat Nederlanders weer welkom zijn, wil niet zeggen dat er geen coronaregels meer gelden. Zo vertelt Hebing dat je binnen, bijvoorbeeld in winkels en als je in een restaurant de tafel verlaat een FFP2 of ander medisch mondkapje moet dragen. In een restaurant mag je met leden van vijf verschillende huishoudens aan een tafel zitten. Kom je met een groter gezelschap dan moet iedereen een negatieve coronatest kunnen overleggen. “Testen kan gratis op verschillende plekken, ook in het centrum”,  licht Hebing toe. “Maar de verplichting van een negatieve test om te winkelen of in de gastronomie is voor individuen en kleine groepen onlangs vervallen.”

“Winkeliers hebben het zwaar gehad,” vertelt Hebing. “Op dit moment zijn de meeste ondernemers tevreden. Het is duidelijk drukker in de straten, op de markt en in de winkels.” Er zijn niet veel winkels omgevallen, maar zo zegt Hebing: “Een groot deel van het omzetverlies is moeilijk terug te verdienen.” Om de winkeliers te ondersteunen heeft Stadtmarketing Bocholt net als Winterswijk en ook Vreden een waardebon ontwikkeld. “Voor een bon van honderd euro betaal je bijvoorbeeld vijfenzeventig euro”, licht Hebing toe. “Die is dan in ruim tweehonderd winkels en horecagelegenheden te besteden.”

Cultuurkwartier Kubaai
Er is in Bocholt in het afgelopen jaar niet veel veranderd, maar ook is niet alles hetzelfde gebleven. In het afgelopen jaar is bijvoorbeeld stug doorgewerkt aan het Kubaaiproject. Dat is een parkachtige omgeving met industriële elementen tussen de Aasee en het centrum van Bocholt. “Het is een oud industriegebied wat heringericht wordt als cultuurkwartier”, vertelt Hebing. “Je kan er leuk wandelen en fietsen en voor kinderen is er onlangs een bijzondere speeltuin geopend. Bijzonder omdat er ook met digitale elementen gespeeld kan worden.” Het park wordt nog verder ontwikkeld, zo komen er nog woningen.”
Het centrale punt in het gebied is LWL Textilwerk: een museum over de geschiedenis van de Bocholtse textielindustrie én evenementenlocatie. Op de bovenste verdieping van LWL Textilwerk bevindt zich De Sky Lounge, een bar-restaurant die een fraai uitzicht over Kubaai en Bocholt biedt.

Veranderd
Om het winkelen en slenteren door de stad te vergemakkelijken is een nieuw bewegwijzeringssysteem geïnstalleerd. Bij de Neutorplatz is, op de plek waar eerst warenhuis Herti stond, inmiddels een nieuw pand verrezen met appartementen waarin ook Peek & Cloppenburg is gevestigd. Supermarkt Real Bocholt bestaat niet meer. Dat is nu een vestiging van de grote keten Kaufland geworden. Wie graag bij Real inkocht, kan wel nog steeds in Rhede terecht.
Voor de zwemliefhebbers is er goed nieuws. Het populaire zwembad en sauna Bahia is sinds maandag 5 juli weer open. Daar geldt dan toegang met wat in Duitsland 3G genoemd wordt. Dat betekent dat je alleen toegang hebt als je bewezen genezen, gevaccineerd (beide prikken waarvan de laatste minimaal twee weken geleden) of getest bent. De regel telt voor iedereen die ouder is dan zes jaar.
Gratis testen kan nog steeds op de parkeerplaats van Bahia. Let wel op openingstijden, want die zijn onlangs aangepast. De uitslag van de test volgt in de meeste gevallen na ongeveer een half uur. Toegangskaarten voor het zwembad of de sauna zijn alleen online verkrijgbaar voor een verblijf van twee of vier uur. Er zijn nog geen opgietingen door saunameesters in de sauna en alle sauna’s zijn ingesteld op een maximumtemperatuur van tachtig graden. Het stoombad is gesloten. De meest actuele informatie over het entreebeleid is te vinden op www.bahia.de.
Over het al dan niet doorgaan van de populaire kermis in oktober kan Hebing nog geen uitsluitsel geven: “Dat is nog onbekend, het is in ieder geval nog niet afgelast.”

Hebing is niet alleen blij weer meer Nederlanders in Bocholt te zien, ze verheugt zich ook op een bezoek aan Winterswijk, vertelt ze: “Dat deden we voor de lockdown regelmatig, ik kijk er naar uit Winterswijk weer eens te bezoeken!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant