Nog één keer juichen voor peuterspeelzaal Micky. Foto: Han van de Laar
Nog één keer juichen voor peuterspeelzaal Micky. Foto: Han van de Laar

Vrijwilligers van Stichting Peuterspeelzaal Micky stoppen na 25 jaar

Algemeen

‘Aan het begin hadden we niet gedacht het zo lang vol te houden!’

Door Han van de Laar

KOTTEN - Peuterspeelzaal Micky werd op 8 januari 1996 opgericht door: Truus Wiggers, Erna Scholten, Ansje Kuenen en Mirjam Nijweide. De beginletters zeggen het al TEAM. Op dit moment is Mirjam nog als enige uit die periode binnen de stichting over. Samen met Laura Hoijtink en als vaste invalster Jolien Kuenen runnen ze op dit moment Micky. “Als het aan ons had gelegen, waren we door gegaan. We hadden tot nu van de gemeente een gedoogstatus, maar ons is verteld dat we per 1 augustus 2021 aan alle formele voorwaarden van halve dagopvang moeten voldoen. De gemeente kan onze status niet meer gedogen.”

Vrijwillige basis
Aan het woord is Mirjam Nijweide van Micky. “Dat betekent dat we de pedagogisch medewerkers een CAO-loon moeten betalen. Maar die medewerkers zijn we zelf. We hebben dit altijd op vrijwillige basis gedaan en willen doen, om de kosten voor de ouders laag te houden. We doen dit ook in het belang van de buurtschap-scholen. We hadden destijds ook niet gedacht het zo lang vol te houden. Maar nu hebben we besloten te stoppen.” Dat geldt ook voor de overige twee actieve leidsters. Om dit bijzondere moment nog even met elkaar te delen, waren er bij het afscheidsinterview een aantal oud-vrijwilligsters aanwezig, te weten Ansje Kuenen, Truus Wiggers, Anita Roerdinkholder en Erna Scholten.

Gebouw Wilhelmina
Bij de oprichting op 8 januari 1996 was er geen ruimte vrij op de openbare basisschool Kotten, die met over de honderd leerlingen toen aan haar max zat. “Waarom gaan jullie niet naar Gebouw Wilhelmina?” was het advies van toenmalig directeur Peter Schot. Zo geschiedde. Truus: “Op hoogtijdagen hadden we 45 ingeschreven kinderen, die twee keer in de week in groepjes van ongeveer 16 kinderen en op de vrijdagen 13 kinderen, tegelijk kwamen spelen. De kinderen waren vooral uit Kotten, het Woold en de Brinkheurne afkomstig. Soms ook vanuit het dorp of Duitsland. Vanaf 1 mei 2015 kwam er ruimte vrij in de school en kon Micky daar over een eigen lokaal beschikken.

‘Op hoogtijdagen
hadden
we 45
ingeschreven
kinderen’


Zelfstandig
In vroegere jaren waren er in Winterswijk meer zelfstandige peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Het beleid van de gemeente was erop gericht dat deze zich zouden aansluiten bij een koepelorganisatie. Micky koos ervoor om zelfstandig te blijven. Overigens voldeed Micky wel aan alle voorwaarden en eisen die aan kinderopvang werden gesteld. Zo kwam de GGD periodiek controleren en ook scholing en cursussen, zoals het Ontwikkelingsvolgmodel en EHBO werden gevolgd. Mirjam: “We deden dit allemaal vrijwillig en hebben er heel veel vrij tijd ingestoken. Je kunt wel zeggen dat het een uit de hand gelopen hobby is. Maar wel één die nu aan het einde van dit schooljaar stopt. Al deze mooie jaren kunnen ze ons niet meer afpakken. Kinderen samen laten spelen en delen van het speelgoed. Tien jaar op schoolreisje bij Truus Wiggers thuis (Wiggerspleintje), waar ze ieder jaar weer een vrachtwagen vol zand liet brengen voor de kinderen om in te spelen. Daarna naar recreatiepark Het Winkel en nu met de afsluiting, gaan we net als vorig jaar met de kinderen naar de Italiaanse meren.

‘Al deze
mooie jaren
kunnen ze
ons niet
meer
afpakken’


Micky was erg belangrijk voor kinderen uit de buurtschap, maar helaas. We willen de ouders overigens nogmaals dankzeggen voor het vertrouwen dat er in ons is gesteld de afgelopen 25 jaar. We hebben het altijd met veel plezier en betrokkenheid gedaan.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant