Frank van Setten ziet toe hoe Peter van der Meer (links) aan Henk Beskers het eerste exemplaar van het boek ‘Met de GTW-bus onderweg’ overhandigt. Foto: Han van de Laar
Frank van Setten ziet toe hoe Peter van der Meer (links) aan Henk Beskers het eerste exemplaar van het boek ‘Met de GTW-bus onderweg’ overhandigt. Foto: Han van de Laar

Historisch boek ‘Met de GTW-bus onderweg’

Algemeen

Peter van der Meer toont het kenmerkende Achterhoekse karakter van de Geldersche Tramwegen

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Het was afgelopen zaterdag een feestelijke bijeenkomst in Transit Oost. Niet alleen ging het museum die middag weer na lange tijd open voor publiek, er was ’s ochtends ook nog een boekpresentatie. De bijeenkomst voor genodigden werd in de Museumwerkplaats geopend door voorzitter Frank van Setten. Hij memoreerde aan de tijd dat er bij de GTW meer dan honderd bussen ingezet werden met halfuurs-diensten die in de richting van Arnhem, Winterswijk, Doetinchem, Enschede en alles wat er tussenin lag reden. Vóór het tijdperk van die bussen reden er overigens stoomtrams, maar dat werd te duur. Frank vermeldde ook vol trots dat de collectie bij Transit Oost uitgebreid is met een unieke Krupp Verheul bus 119 (zie foto). In die tijd het neusje van de zalm.

Fotoboek met tekst
De liefde voor bussen bij Peter van der Meer zat er al vroeg in. In het ouderlijk huis was geen auto. Hij moest dus overal naar toe met de bus. Vanuit zijn woonplaats Huissen ging hij zo naar onder andere Arnhem en Nijmegen. In 1982 kreeg hij meer interesse voor de bus en begon de verschillende modellen te fotograferen en te verzamelen. Nog een aantal jaren later -hij had inmiddels al heel wat foto’s van bussen en zelfs hele archieven gekregen- besloot hij een fotoboek met bijbehorende tekst te maken. Dat resulteerde in een prachtig vormgegeven, herkenbaar en interessant boek met zowel zwart-wit als kleurenfoto’s.

Eerste exemplaar
Henk Beskers heeft Peter met raad en daad terzijde gestaan. Hij is een van de drijvende vrijwillige krachten bij Transit Oost, die zorgen voor onderhoud en reparaties van de collectie. Hij was aanvankelijk even sprakeloos toen hij het eerste exemplaar van het boek overhandigd kreeg. Hij was zichtbaar vereerd. Henk is zowel buschauffeur als treinmachinist geweest. Veel van de in het boek opgenomen bussen kent hij nog wel. Overigens toont het boek niet alleen bussen uit heden en verleden, maar ook de interessante entourage en het tijdsbeeld waarin de bussen destijds te zien waren, zoals op de openbare weg en bij de busstations.

Tijdsbeeld
Het boek is in een oplage van 1000 stuks uitgeven door uitgeverij de Alk. Van dezelfde uitgever zijn ook verschenen: ‘Met Maarse & Kroon onderweg’, ‘Met de NZH-bus onderweg’, ‘Met de GVB-bus onderweg’. Overige delen zijn in voorbereiding. Directeur Martijn Schuit van uitgeverij De Alk: “Voor dit soort mooie nostalgische fotoboeken is zeker een markt. We geven deze dan ook met veel plezier uit.” Zoals op de achterkant staat: ‘Maak kennis met het misschien wel kenmerkende Achterhoekse eigenzinnige karakter van de GTW.’ Het boek is te koop bij Transit Oost, in de boekwinkels of online te bestellen bij Alk.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant