Discussie over verlengen Dingstraat wordt toch nog vervolgd. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Discussie over verlengen Dingstraat wordt toch nog vervolgd. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Toch nader onderzoek naar verlengen Dingstraat

Algemeen

Tunnel is nog niet helemaal uit beeld

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Een tunnel onder het spoorwegemplacement in het verlengde van de Dingstraat is nog niet definitief uit het beeld. Burgemeester en wethouders stelden voor hier niet meer mee verder te gaan. De verkeersknelpunten oplossen bij de driesprong Weurden- Dingstraat en de driesprong Laan van Hilbelink-Zonnebrink vond B en W voldoende. De gemeenteraad wil echter eerst een verkeersstromenonderzoek, voordat die conclusie kan worden getrokken.

Alsnog verkeerstromenonderzoek
Voor Jacqueline van der Vinne (CDA) is het niet zeker of een tunnel de beste oplossing is. Dat geldt eveneens voor de oplossing, die B en W voorstelt. “Is dat daadwerkelijk de oplossing?’, vraagt Van der Vinne zich af. “Of leidt die weer tot nieuwe knelpunten?” Het CDA wil zeker weten of het nu schrappen van de tunnel niet te voorbarig was. Daarom moet er eerst een verkeersstromenonderzoek komen. Dat onderzoek zou onderdeel zijn geweest van het advies over de tunnel, als de coronacrisis er niet was geweest. Toen was het aanmerkelijk minder druk in Winterswijk en zou zo’n onderzoek zinloos zijn geweest.

Tunnel in Rondweg-West
Het CDA diende samen met Winterswijks Belang (WB) en Voor Winterswijk (VW) een amendement in. Over de tekst was enig overleg nodig geweest en ook in de gemeenteraad bleken de partijen verschillende accenten te hebben. Tim Jonker (WB). “Wij geven als mogelijke denkrichting mee om een gelijkvloerse doortrekking van de Dingtraat te realiseren.” In dat geval komt er een nieuwe spoorwegovergang nabij het station richting Parallelweg. Daarbij moeten wel meerdere sporen gepasseerd worden. De NS heeft altijd gezegd dat er alleen een nieuwe spoorwegovergang kan komen als een ander gesloten wordt. Dat kan die in de Misterweg zijn, maar dat wordt niet als goede oplossing ervaren. WB denkt aan een tunnel onder het spoor door in de Rondweg-West. “Daar heeft Winterswijk het meest aan”, zegt Jonker. Hij noemt als voordelen dat de doorstroming van het verkeer nabij het Streekziekenhuis beter zal verlopen.

Verdeeldheid in raad over tunnel Dingstraat
Het CDA voelt minder voor een nieuwe gelijkvloerse spoorwegovergang. Als het zonder een tunnel kan, is ook prima, als na het verkeersstromenonderzoek blijkt dat dit geen goede oplossing is voor de verkeersproblemen. Tom van Beek (VW) vindt een tunnel geen oplossing, de gelijkvloerse oplossing wel in combinatie met de tunnel onder de Rondweg-West. Loes ten Dolle (D66) benadrukt vooral de noodzaak van het verkeersstromenonderzoek en stemt in met het amendement. Ook GroenLinks en de PvdA stemden er mee in. Voor Ubel Zuiderveld (PvdA) kan nog steeds blijken dat de tunnel in het verlengde van de Dingstraat de beste oplossing is. Alleen de VVD is tegen en steunt het B en W-voorstel. “Wij zien niets in een onderzoek dat geld kost, dat tot een oplossing leidt die veel geld zal kosten. We weten zelf wel wat de knelpunten zijn. Het amendement is onzin en niet nodig.”

Onderzoek start volgende jaar april of mei
Wethouder Henk Jan Tannemaat heeft de koppen geteld in de gemeenteraad. “Het college kan het amendement ondersteunen”, zegt hij. “Daarin worden een aantal zaken met elkaar verbonden, die te onderzoeken zijn.” Tunnel Dingstraat, tunnel Rondweg, gelijkvloerse spoorwegovergang, mogelijkheden overweg Misterweg en combinaties daarvan: allemaal worden ze genoemd, zodat er verschillende varianten zijn die bekeken moeten worden. Tannemaat belooft dat B en W in gesprek gaat met NS Vastgoed over het “naar achteren verplaatsen van de datum 1 januari 2025.” NS Vastgoed had tot die datum de tijd gegeven om een weg onder of over het emplacement te realiseren. B en W gaat in overleg met NS, ProRail en de provincie, ook over eventuele co-financiering. Het bureau dat het verkeerstromenondezoek uitvoert begint in april of mei 2022 met het onderzoek. De kosten zullen 150.000 tot 200.000 euro bedragen. “Dat is een indicatie”, zegt Tannemaat. Over het doortrekken van de Dingstraat wordt met tussenpozen al sinds 1991 gesproken. Het laatste woord er over is nog steeds niet gezegd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant