Onderzoeken waar medewerkers de Post het beste kunnen werken

Algemeen

Onderzoeken waar medewerkers de Post beste kunnen werken

Eerst overleg met zorgpartners en gebruikers de Post

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK- “Een parel voor de samenleving.” Zo noemde Wim Wassink (CDA) de Post in zijn eerste termijn van de behandeling van de kadernota. Hij vond daarom dat met het verplaatsen van de gemeentelijke medewerkers naar het gemeentekantoor burgemeester en wethouders de plank mis sloegen. Hij vond het een desinvestering. Zijn ongenoegen leidde in de tweede termijn tot een motie van CDA, Voor Winterswijk, D66, VVD en GroenLinks: Eerst overleg wat het verstandigst is en dan pas een keuze waar de beste werkplek is.

Gemeentekantoor laagdrempeliger dan de Post?
Wethouder Elvira Schepers zei in haar eerste termijn dat de Post nu goed functioneert. “Maar het kan beter.” Met name de laagdrempeligheid en de inclusie (dat wil zeggen dat iedere Winterswijk mee moet kunnen doen in een samenleving zonder echte en figuurlijke drempels) kunnen beter. De Post is volgens haar minder laagdrempelig dan Wassink denkt.
“Mensen komen naar de Post voor een zorgvraag. Daar naar binnen gaan valt op.” Dat geldt minder voor het naar binnen gaan in het gemeentekantoor, omdat daar veel meer mensen naar binnen gaan voor allerlei vragen. Ze kunnen daar terecht in een open ruimte waarin de aanwezigen door elkaar zitten. Volgens Wassink denken zorgprofessionals, die hij heeft gesproken het tegendeel: de Post is laagdrempeliger. Peter Voogt (GroenLinks) wees er op dat de drempel voor binnengaan in het gemeentekantoor voor sommige bewoners erg hoog is. Hij noemde statushouders en asielzoekers, die een groot wantrouwen jegens de overheid hebben, omdat ze daarmee in het land van afkomst slechte ervaringen hebben.

‘Zorg niet afhankelijk van een gebouw, maar van de mensen’
Dat de samenwerking met zorgpartners belangrijk is, erkende wethouder Schepers. “We hebben niet alleen met de partners in de Post te maken, maar met veel meer.” Daarmee worden eveneens goede contacten onderhouden. “Goede zorg is niet afhankelijk van een gebouw, maar van de mensen die het werk doen.” Ze wees erop dat er al partners uit de Post zijn vertrokken. Bij de start waren het er meer. Het zijn er nu zo’n tien. Burgemeester Joris Bengevoord zei dat de veiligheid voor de medewerkers meegespeeld heeft bij de keuze voor verplaatsing. Er zijn incidenten in de Post geweest. “In ons eigen gemeentekantoor kunnen we voor een betere veiligheid zorgen.” De burgemeester wees erop dat tijdens de coronacrisis toen de Post dicht is geweest de goede dienstverlening gewoon door is gegaan.

Nog niet tevreden over antwoorden B en W
Tijdens de tweede termijn van de behandeling van de kadernota gaf Wassink aan nog niet tevreden te zijn over de antwoorden van de burgemeester en wethouder Schepers. “De Post loopt goed. Door een succesformule zet je niet in één keer een streep.” Mag er dan nooit wat veranderen van het CDA? Dat was niet zo. “We willen wel de formule overeind houden.” Dat betekent dat de organisaties onder één dak zitten en dat de voorziening laagdrempelig is. “Ga eerst in gesprek met de andere partijen en zoek samen met de zorgpartners de beste oplossing.” Om dit te realiseren dienden CDA, Voor Winterswijk, D66, VVD en GroenLinks gezamenlijk een motie in. Tim Jonker van Winterswijks Belang (WB) kon leven met het B en W-voorstel. “De kwaliteit van de zorg is voor ons leidend, het anders doen betekent niet altijd dat het slechter is.” Ook Ubel Zuiderveld (PvdA) vond er niks mis mee om het anders te doen. Hij vond wel dat er alsnog met betrokkenen gesproken moet worden.

Motie meenemen bij de verdere uitwerking
Burgemeester Joris Bengevoord reageerde dat er voor de Post nog niet een totaal uitgewerkt plan is. “We zitten nog in de fase van het voorlopig ontwerp.”

Het contract met de Woonplaats is nog niet opgezegd. Het voornemen is wel gemeld. Dat betekent dat er nog geen onomkeerbaar besluit is. Bengevoord wil de motie meenemen bij de verdere uitwerking. Hij wil dan niet alleen overleggen met de zorgpartijen, die nu in de Post zitten. Hij wil dat breder doen. Voor het gezamenlijk schrijven van een plan voelt hij niets. “Dat gaat de gemeente doen.” Wassink vond het prima dat er breder gekeken wordt, maar wil wel dat het voorstel gedragen wordt door de partners van de Post. De burgemeester zegde toe deze zomer met de partners te overleggen.
In september komt hij met het verhaal terug in het Politiek Forum. “Dan kunt u nog richting geven. We zorgen voor een plan waarmee u tevreden bent.” Ondanks de toezegging handhaafde Wassink de motie. “De positieve handreiking willen we daarmee onderstrepen.” Voor de motie stemden de indieners. PvdA en WB bleven tegen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant