Nog altijd veel vraag naar mensen die met hun handen willen werken

Partnerbijdrage

In bepaalde sectoren maken werknemers zich zorgen of ze op enig moment nog wel een baan hebben. Computers worden steeds slimmer. Ze kunnen teksten schrijven, stemmen nabootsen en tekeningen maken die niet van echt te onderscheiden zijn. Maar er zijn gelukkig nog heel veel beroepen die niet in gevaar zijn. Een computer kan niet de ramen van een kantoor schoonmaken, of voor een groep kinderen zorgen op een buitenschoolse opvang. Het is dus niet zo vreemd dat er in bepaalde sectoren nog altijd grote vraag is naar personeel.

Volg een opleiding met baangarantie
Wanneer je kiest voor de techniek dan is de kans groot dat je direct na het afronden van je opleiding een baan hebt. Sterker nog: werkgevers komen graag op Mbo scholen om te zien wie daar de lessen volgt en wanneer ze deze veelbelovende nieuwe medewerkers kunnen inlijven. De kans is groot dat je een baan aangeboden krijgt op je stageadres. Natuurlijk moet je dan wel goed kunnen presteren. Maar als je graag leert dan ben je al snel welkom. Bedrijven willen ook graag investeren, bijvoorbeeld voor het behalen van een certificaat bij BLOM opleidingen voor het besturen van een heftruck of hoogwerker. Met dit diploma zijn er volop kansen voor een leuke baan.

Meiden in technische beroepen
Gelukkig zien we het steeds meer: meiden die kiezen voor een technisch beroep. Ze zitten niet meer standaard op kantoor of werken in de zorg of in een winkel. Ze willen lekker stoer op een tractor rondrijden op het melkveebedrijf van hun ouders. Of ze worden glasblazer in een bedrijf dat reageerbuizen maakt voor de zorg. Maar ook voor het besturen van een truck of hijskraan draaien veel meiden hun hand niet om. Al jaren geleden werd er campagne gevoerd om ook meisjes te interesseren voor techniek. Dat heeft al tot verandering geleid. Andersom is het natuurlijk ook zaak dat meer jongens voor de zorg kiezen, want ook daar is nog altijd een flink tekort aan personeel.

Anderen leren wat jij kan
En dan is er natuurlijk nog het onderwijs, waar ook nog altijd veel vacatures open staan. Van het basisonderwijs tot in het Hbo zijn scholen en opleidingsinstituten op zoek naar docenten. Want als jonge mensen hun hoogwerker certificaat willen halen dan moet er natuurlijk wel iemand zijn die ze de fijne kneepjes van het vak leert. Gelukkig is er inmiddels wat gedaan aan de achterblijvende salarissen in bepaalde sectoren, zoals de zorg en het onderwijs. Dit maakt het voor jonge mensen aantrekkelijker om hiervoor te kiezen, of voor oudere werknemers om zich te laten omscholen. Ook de komende jaren zal er een blijvende vraag zijn naar vooral technische ‘met je handen werken’ banen die niet door een computer of robot kunnen worden overgenomen. Er liggen dus volop kansen voor wie de komende jaren van school komt.

‘Dit artikel wordt u aangeboden door BLOM opleidingen. Het is niet gemaakt onder de verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk