Foto: PR
Foto: PR

Het fenomeen jaren ‘30-woning: hoe renoveer je deze met oog voor originele details?

Partnerbijdrage

Hij is mateloos populair op de huizenmarkt: de jaren ‘30-woning. Met name (jonge) gezinnen zijn er naarstig naar op zoek, omdat ze een hoog retro-gehalte hebben. Degenen die zo’n parel gevonden hebben, komen erachter dat er wel het een en ander aan moet gebeuren. Idealiter doe je dat met oog voor de originele details. Een aantal tips om de oorsprong van je ‘oude nieuwe’ woning in ere te houden.

Modern én vintage hang- en sluitwerk
Begin met het hang- en sluitwerk te vervangen. Je knapt er een woning mee op, neemt hem mee naar deze eeuw, maar betoont wel enige piëteit - oftewel respect voor elementen uit het verleden. Espagnoletten zijn mooie voorbeelden van deze onderdelen die een beetje klusser hoogstpersoonlijk aan de ramen bevestigen. Heb je daar moeite mee, dan roep je de hulp in van een handige vriend of familielid. Extra tip: Spiek bij je nieuwe buren hoe zij dit aangepakt hebben. Wellicht kunnen ze een handje toesteken. Dat zorgt meteen voor de broodnodige interactie in je nieuwe omgeving.

Glas-in-lood isoleren is mogelijk!
Zo’n deurklink kopen en vervangen is snel gedaan, maar vergeet niet dat ook de wc een ouderwets slot met de woorden ‘vrij’ en ‘bezet’ erop kan gebruiken. Deze vind je op de website De Oude Deurklink. Een ander typisch jaren ‘30-detail: de glas-in-lood-kunstwerkjes boven de voordeur en in de erker. Deze kun je zelf isoleren! Zoek het op op YouTube of neem een lokale klusser in de arm. Anno nu is deugdelijke isolatie voor elke woning een belangrijke eigenschap, ook met het oog op de lange termijn (lees verkoopwaarde).

Opbergkast wordt boekenkast
In veel van dit soort huizen zit in de woonkamer een deur met daarachter opbergruimte. Deze kun je in ere herstellen - een schuurpapiertje en nieuwe laklaag doen al wonderen - of omtoveren in een boekenkast. Verwijder de deur en de lijsten, knap de hoeken op met cement en plaats er boekenplanken van (gerecycled?) hout in. Hout misstaat in geen enkele woning en boeken alsmede andere persoonlijke blikvangers al evenmin. Let op: doe deze klus voordat je de muur eromheen aanpakt!

Een vloer die bij het ouderwetse karakter past
Een oude, opgeknapte houten vloer staat hoog op de wensenlijstjes en met een beetje mazzel ligt deze al in het huis. Heeft de vorige bewoner er ontsierend laminaat of zeil op geplaatst? Verwijder deze en kijk wat je eronder vindt. Een alternatief is het speuren op internet naar tweedehands houten vloeren of partijen plavuizen, liefst met een warme kleur. Zeker bij de tweede optie is het overwegen van vloerverwarming raadzaam. Met een sierlijk kleed laat je de ouderwetse sfeer nog meer herleven.

Ga op zoek naar betaalbaar design uit vervlogen tijden
Er zijn natuurlijk nog veel meer details die je aandacht verdienen. Heb je daarbij wat meer geld uitgegeven dan begroot, dan is besparen op het interieur niet moeilijk: een vintage woning verdient vintage meubels en die scoor je bij de kringloopwinkel of op tweedehands websites. Op den duur merk je dat je er lol in krijgt om voor schappelijke prijzen allerlei betaalbare pareltjes in de wacht te slepen, die meerwaarde aan je jaren ‘30-woning geven.

‘Dit artikel wordt u aangeboden door De oude deurklink. Het is niet gemaakt onder de verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant