Foto: PR
Foto: PR

Uitbreiding van je onderneming? Zorg voor een goed geoutilleerd magazijn

Partnerbijdrage

Gaat het je onderneming voor de wind en stapelen de bestellingen van je product zich op, dan wordt het wellicht tijd voor een groter bedrijfspand. Maar hoe richt je een magazijn in? Het klinkt simpel, maar bij elk bedrijfsonderdeel zijn er altijd dingen die je over het hoofd ziet. Wellicht vervoer en verhandel je intussen dagelijks zoveel producten dat er pallets en palletwagens nodig zijn. Een slimme investering om sneller te kunnen werken. Net als de andere onderstaande tips om een magazijn zo efficiënt mogelijk vorm te geven - en aantrekkelijk te maken.

Ruimte voor palletwagens tussen de stellingen
Vanzelfsprekend zijn er als eerste de stellingen die je volgens de wetgeving opstelt, met genoeg bewegingsruimte voor bijvoorbeeld de orderpickers. Voor grotere magazijnen is bovendien ruimte nodig om palletladingen nauwkeurig te kunnen opbergen. Hierbij heb je niet per se een heftruck nodig. Een palletwagen bestellen is in sommige gevallen afdoende en zelfs praktischer, ook omdat deze mee kan in vrachtwagens. De palletwagen laad je ‘s nachts op en staat ‘s morgens vroeg paraat voor gebruik. Er zijn diverse ARBO-vriendelijke soorten te vinden op website Be Green Techniek.

Benut de volledige hoogte van de ruimte
Ga je een elektrische palletwagen bestellen, dan zie je dat er ook hoogheffende exemplaren bestaan. Deze zijn ideaal voor de grotere magazijnen, waar pallets en hun lading in hogere stellingen geplaatst worden. Het is raadzaam om, met het oog op een succesvolle toekomst, de hoogte in te werken, dus al direct te kiezen voor stellingen die tot aan het plafond reiken.

Zorg voor deugdelijke klimaatbeheersing en werkkleding
Een ideale werkplek beschikt over middelen om de temperatuur aangenaam te houden. Koel in de zomer, redelijk warm in de winter. Denk eraan dat werknemers niet blij worden van een werkruimte die tocht doorlaat of vochtig dan wel muf is. Een magazijn heeft dan misschien een stoffig imago, maar dat wil niet zeggen dat je dat zo moet laten. Denk verder aan werkkleding voor je personeel die niet alleen voldoet aan alle wettelijke eisen, maar die ook elk seizoen comfortabel is. Desnoods zorg je voor fleece truien in de winter en korte broeken en poloshirts in de zomer. Het mag allemaal best hip ogen, want werknemers zijn wandelende reclamezuilen voor je bedrijf.

Wifi en een klein magazijnkantoor
Een magazijn is tegenwoordig niet compleet zonder wifi, maar een kleine werkruimte met een bureau is nog altijd noodzakelijk. Hier wordt papieren administratie bijgehouden en ontvang je klanten en andere relaties die een rondleiding willen. Zowel jij als je personeel kunnen zich hier tevens terugtrekken voor telefoongesprekken. Het is niet professioneel om deze met de achtergrondgeluiden van het magazijn (muziek, geroep, werkgeluiden) te voeren.

Muziek en koffie maken het gezellig
Tot slot de extra’s waarmee je je magazijn aantrekkelijk maakt om hele dagen in door te brengen: de koffie- en theefaciliteiten en de muziek. Goede speakers plaatsen dus, waarop zowel de Hilversumse dj’s als de streamingdiensten goed te horen zijn. Muziek motiveert en houdt het ritme erin. Ook het elk uur aankondigen van de tijd - door de dienstdoende nieuwslezer - is hierbij handig. Wil je je personeel op vrijdagmiddag belonen? Zet dan tevens een gevulde koelkast neer.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk