Astrid Moorkamp, Anouk Schreurs, Carola Tanck (SKB), Robert Berg, Theo Schreurs en Kirsty Kruisselbrink (Oriolus). Foto: PR
Astrid Moorkamp, Anouk Schreurs, Carola Tanck (SKB), Robert Berg, Theo Schreurs en Kirsty Kruisselbrink (Oriolus). Foto: PR

Een hart onder de riem vanuit Oriolus

Zorg

WINTERSWIJK - Al jaren krijgen mensen die een borstoperatie ondergaan in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix ziekenhuis een kussen vanuit de stichting Roparun. De Boezemkussens zijn echter steeds duurder geworden. Inmiddels kosten deze kussens zo’n 35 euro per stuk. Bovendien gaat er veel tijd zitten in de aanvraag voor financiering van de kussens en is er onzekerheid of het lukt. ‘Dit moet anders kunnen’ dachten de mammacare-verpleegkundigen in het SKB en zij zochten contact met Oriolus, centrum voor leven met en na kanker. Landelijk zijn er namelijk al veel centra waar vrijwilligers deze kussens zelf maken. Oriolus noemt het hartkussen, want het kussen heeft de vorm van een hart. Bij Oriolus worden de hartkussens nu door drie vrijwilligers gemaakt. Er zijn echter zo’n 150 à 160 kussens per jaar nodig en dat is een flinke klus voor de vrijwilligers. Vandaar dat Oriolus op zoek is naar vrijwilligers die met een naaimachine overweg kunnen en het leuk vinden om zich in te zetten voor dit goede doel.

Om een start te maken met het zelf maken van deze kussens heeft Oriolus een gift ontvangen, maar deze gift is niet voldoende om voor langere tijd de benodigdheden voor de kussens aan te schaffen. Daarom heeft Oriolus een aanvraag gedaan bij de Roparun. Zij hopen dat deze aanvraag goedgekeurd wordt, zodat dit project continue voortgezet kan worden. Vanuit een stoffenzaak (Stof&Stuff) in Borculo wordt er meegedacht, adviezen gegeven en de stof geleverd. De labels waar het logo van Oriolus op staat worden gemaakt door het Winterswjikse bedrijf LIAM borduren.

De oorspronkelijke vraag om kussens aan te bieden kwam vanuit de mammapoli. “Mensen hebben er heel veel profijt van en kunnen vaak al snel niet meer zonder het kussen”, geeft Carola (mammacare-verpleegkundige) aan. “Het kussen is direct lasten verlichtend voor mensen die een borstoperatie hebben gehad.”

Astrid heeft ervaring met een hartkussen. “Ik kan niet meer zonder”, vertelt ze. Astrid heeft last van oedeem (vocht) in haar arm. “Ik gebruik het kussen als ondersteuning tijdens het slapen en gebruik het kussen ook tijdens de ritten in de auto, zo kan ik zelf auto blijven rijden.”

Bij Oriolus kan iedereen die geraakt is door kanker terecht voor een luisterend oor, een gesprekje, informatie en diverse activiteiten en nu dus ook voor een Oriolus hartkussen. Een kussen dat lichamelijke ondersteuning kan bieden en ook emotionele steun. Zo zijn er mensen die een nieuw kussen komen halen als het vorige kussen aan vervanging toe is, maar mensen kunnen ook om een andere reden langskomen om een kussen op te halen. 

Het Roparunteam uit Winterswijk loopt ook dit jaar weer mee met de Roparun om geld bijeen te brengen om het leven van mensen met kanker te veraangenamen, waar mogelijk. Op zondag 19 mei komt team 237 ‘s ochtends door Winterswijk. Rond 8.30 uur zullen zij hun doorkomst maken over de atletiekbaan van Winterswijk. Iedereen is welkom bij AV Archeus om het team daar aan te moedigen.


www.oriolus-achterhoek.nl 

info@oriolus-achterhoek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant