Van links naar rechts: Leo Scharenborg (Hospicegroep De Lelie), Jan Lammers (coördinator Gilde Gidsen), Gert Jan Kuiper (Voorzitter Gilde), Desirée Heerink (Oriolus). Foto: Verona Westera

Van links naar rechts: Leo Scharenborg (Hospicegroep De Lelie), Jan Lammers (coördinator Gilde Gidsen), Gert Jan Kuiper (Voorzitter Gilde), Desirée Heerink (Oriolus). Foto: Verona Westera

Gilde gidsen schenken 500 euro aan Oriolus en aan Hospicegroep De Lelie

Zorg

WINTERSWIJK - Desirée Heerdink van Oriolus en Leo Scharenborg van Hospicegroep De Lelie werden woensdagochtend verrast met een cheque van 500 euro. Dit bedrag werd beide organisaties aangeboden door Stichting Gilde Winterswijk. Get Gilde schenkt jaarlijks een deel van de opbrengst van de dorpswandelingen en fietstochten aan een goed doel. Dit jaar kozen de negen gildegidsen voor twee goede doelen. 

Door de Redactie

“Het Gilde is een stichting”, legt voorzitter Gert Jan Kuiper uit. “Afgelopen jaar hebben we, zoals ook voor corona, tussen april en oktober wandelingen en fietstochten gehouden en daarmee wat geld verdiend. Dat geld kunnen we wel oppotten, maar de doelstelling van het Gilde is ‘door ouderen, voor ouderen’. Daarom kiezen we er voor dit verdiende geld in te zetten voor andere vrijwilligers organisaties.” 

“Afgelopen jaar hebben we zo’n 1800 rondleidingen gedaan, waarvan een deel digitaal. Dat is ongeveer evenveel als voor corona”, weet coördinator van het Gilde Jan Lammers. Dit jaar kozen de gidsen dan ook voor twee goede doelen: Oriolus en het hospice.

 Zowel Leo Scharenborg als Desirée Heerdink waren blij verrast met de gulle gift.
“Het is erg lastig voor ons om de begroting rond te krijgen”, laat Scharenborg, vice voorzitter van de Hopspicegroep weten. Hospicegroep de Lelie is een organisatie met zo’n 80 vrijwilligers voor terminale zorg aan huis of in het hospice. Scharenborg:  ”Onder andere door de hoge energiekosten zijn we toch zo’n 10.000 euro extra kwijt. We willen natuurlijk liever niet de dagbijdrage voor gasten verhogen. Daarom moeten we het pand verduurzamen. Daarvoor moeten we veel geld bij elkaar zien te krijgen. Het gaat dan zeker om een bedrag van 40.000 tot 50.000 euro. Met de gulle gift van het Gilde zijn we dan ook zeer blij.”

Bij Oriolus kunnen mensen die te maken hebben met kanker terecht. Iedereen kan binnen lopen voor informatie een goed gesprek of deelnemen aan de activiteiten. De gift van het Gilde wordt bij Oriolus ook goed besteed. “We willen erg graag iets opzetten voor kinderen die in hun omgeving te maken krijgen met kanker, bijvoorbeeld wanneer ouders of grootouders getroffen worden door de ziekte”, legt Desirée uit. “Hier moet ook een plek komen waar kinderen terecht kunnen en dat willen we in 2023 gerealiseerd hebben.” Ook voor de mannengroep die onlangs gestart is wil Oriolus een activiteit aanbieden. “Mannen praten onderling toch makkelijker dan dat er vrouwen bij zijn. Daarom zijn we een mannengroep begonnen. We willen hen ook passende activiteiten aan kunnen bieden.”
Verder wil Oriolus graag meer ruimte. De organisatie is uit haar jasje gegroeid. “Er zijn zo veel mensen die de weg naar Oriolus weten te vinden, dat we meer ruimte nodig hebben. Daarover zijn nu gesprekken gaande. We hopen samen te kunnen werken met GGNet.”
Want dat er behoefte is aan een organisatie als Oriolus weet ook gastvrouw Willy de Vries. “Mensen moeten hun verhaal kwijt. Hier kunnen ze praten met lotgenoten; zij weten hoe het is. Maar ook alle gastheren en dames bieden een luisterend oor, daar is zo’n behoefte aan.”

Van links naar rechts: Leo Scharenborg (Hospicegrgoep De Lelie), Jan Lammers (coördinator Gilde Gidsen), Gert Jan Kuiper (Voorzitter Gilde), Desirée Heerink (Oriolus). Foto: Verona Westera

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant