De mantelzorgwoning van Anton en Liesbeth. Foto: Maarten Reuvekamp
De mantelzorgwoning van Anton en Liesbeth. Foto: Maarten Reuvekamp

Voorsorteren op de toekomst met een mantelzorgwoning

Zorg

WINTERSWIJK – Een mantelzorgwoning in Winterswijk, hoe pak je dat aan? Die vraag stelden Anton en Liesbeth zich toen bleek dat ze niet mochten bouwen op het erf van hun zoon. De gemeente zette ze op het spoor van de mantelzorgwoning. Het contact met de gemeente verliep door corona vooral per email. Van persoonlijk contact was helaas geen sprake en dat hebben ze wel gemist. Op 1 januari dit jaar sliepen ze voor het eerst in hun nieuwe woning en ze hebben nog geen dag spijt van deze grote stap.

Door Maarten Reuvekamp

Bijna vijftig jaar hebben ze binnen de bebouwde kom van Winterswijk gewoond. “Voor de buurt hadden we ook niet hoeven te verhuizen, want die was geweldig”, zegt Anton. De stijgende leeftijd, ze zijn beide 70-plus, gecombineerd met wat mankementjes, dwong ze echter om over hun toekomst na te denken. “In 2008 hebben we een aanbouw aan onze woning gerealiseerd met de mogelijkheid om, als het nodig werd, beneden te gaan slapen. Er was zelfs al rekening gehouden met een badkamer op de benedenverdieping.” Een slaap- en badkamer beneden betekende echter het opofferen van de aanbouw. Daarmee moesten ze een flink stuk woongenot inleveren en bovendien was de nood nog niet zo hoog. “Maar ja, wanneer is die hoog genoeg. We vonden dat we niet moesten afwachten op wat de toekomst voor ons in petto had”.

Waarom kiezen voor een mantelzorgwoning als je ook kunt verhuizen naar een comfortabel appartement? “Anton heeft een hele grote hobby aan het kweken van bonsaiboompjes”, vertelt Liesbeth. “Die hobby wil hij zo lang als het ook maar enigszins gaat blijven doen en dat is lastig op een appartement. Onze zoon begreep dat heel goed en vandaar dat hij het plan opvatte om een tweede woning op zijn erf te bouwen.” Dat plan sneuvelde als gevolg van de geldende wet- en regelgeving, maar de gemeente gaf aan dat een vergunningsvrije mantelzorgwoning eventueel wel tot de mogelijkheden behoorde. Daar hadden ze echter een zorgindicatie voor nodig en dus werd er contact gezocht met de afdeling WMO van de gemeente Winterswijk. “Nadat de zorgindicatie was geregeld werden we per email geïnformeerd over de eisen die de gemeente aan een mantelzorgwoning stelt”, aldus Anton.

“Er zijn verschillende regels voor het realiseren van een mantelzorgwoning”, laat Tom Schopman van de gemeente Winterswijk weten. “Dat is onder andere afhankelijk van of het een locatie binnen of buiten de bebouwde kom betreft.” Een mantelzorgwoning mag binnen een bestaande woning of bijgebouw worden gerealiseerd of er kan een aparte unit op het perceel worden geplaatst. Binnen de bebouwde kom moet worden voldaan aan de maximaal toegestane vierkante meters bijgebouw. “In het buitengebied mochten we vergunningsvrij een mantelzorgwoning plaatsen die maximaal honderd vierkante meter vloeroppervlak heeft”, zegt Anton.

Schopman: “Bij het realiseren van een mantelzorgwoning dient te worden voldaan aan de eisen voor vergunningvrij bouwen. Een andere vereiste is dat de woning niet permanent is. Nadat de langstlevende is overleden moet de woning worden weggehaald.” Anton en Liesbeth kozen voor een zogenaamde prefab mantelzorgwoning. Deze werd volledig in een fabriek gemaakt en het plaatsen nam een dag of twee in beslag. “Een beetje zuur vinden we het wel dat deze prachtige woning uiteindelijk weer moet verdwijnen”, zegt Liesbeth, “maar we zijn desondanks erg gelukkig dat we het hebben gedaan.” Anton: “We hebben voorgesorteerd op de toekomst en daarmee twee vliegen in één klap geslagen. We kunnen tot onze dood hier blijven wonen en hebben bovendien onze prachtige woning doorgegeven aan een jong gezin”.

Meer informatie over mantelzorg en de mogelijkheden voor een mantelzorgwoning is te vinden op www.winterswijk.nl/mantelzorg.

De mantelzorgwoning van Anton en Liesbeth. Foto: Maarten Reuvekamp
De mantelzorgwoning van Anton en Liesbeth. Foto: Maarten Reuvekamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant