Afbeelding
Acute Zorg Euregio (AZE) onderzoekt de mogelijkheid voor een pandemie unit in de regio met Medisch Spectrum Twente (MST), Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) en Ziekenhuisgroep Twente (ZGT). Foto: PR

Subsidie toegekend aan onderzoek Acute Zorg Euregio

Zorg

SKB, ZGT en MST onderzoeken effect pandemie unit

WINTERSWIJK - Acute Zorg Euregio (AZE) onderzoekt de mogelijkheid voor een pandemie unit in de regio met Medisch Spectrum Twente (MST), Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) en Ziekenhuisgroep Twente (ZGT). Om de reguliere zorg zoveel mogelijk door te laten gaan, onderzoekt AZE wat het effect is van een pandemie unit. Daarbij concentreert de pandemie zorg zich op één plek. 

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kent ruim 250.000 euro toe om onderzoek te doen. Deze subsidie is beschikbaar gesteld voor initiatieven die bijdragen aan de optimalisatie van de zorgketen.

De ketenpartners in Twente en de Oost-Achterhoek bereiden zich gezamenlijk voor op een nieuwe pandemie en bundelen de krachten. Alle zorginstellingen komen in de pandemie dezelfde uitdagingen tegen: overbelasting, langdurig belaste medewerkers en afschalen van de reguliere zorg. Om dat in de toekomst te voorkomen, zoeken de ketenpartners naar een andere oplossing.

Het onderzoek is gericht op het spreiden van COVID patiënten in de regio op een zodanige wijze dat de reguliere zorg zoveel mogelijk behouden kan blijven. Center for Healthcare Operations Improvement and Research (CHOIR) van de Universiteit Twente en haar spin-off Rhythm ontwikkelen daarvoor wiskundige modellen en computersimulatie. Hiermee worden verschillende scenario’s doorgerekend, die zijn opgesteld samen met experts binnen Acute Zorg Euregio. De resultaten worden verwacht in november/december.  

Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) Euregio is een netwerk van acute zorg zoals ziekenhuizen, huisartsen, ambulancezorg, verpleeg- en verzorgingstehuizen, thuiszorg in de Euregio te weten Twente, Oost-Achterhoek en de Duitse grensstreek. Binnen Acute Zorg Euregio stemmen de ketenpartners de regionale zorg voor patiënten op elkaar af. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant