Foto: Joke de Haan
Foto: Joke de Haan

Op pad voor De Lelie

Zorg

Vrijwilligers van de hospicegroep lopen de Natuurlandschapsloop

Door Joke de Haan

WINTERSWIJK - Marlies Hengeveld, coördinator bij Hospicegroep De Lelie vertelt trots dat er weer ruim 20 vrijwilligers mee gaan lopen met de Obelink Nationale Landschapsloop op 30 september, 1 en 2 oktober. Zij laten zich sponsoren door bekenden en onbekenden die het hospice een warm hart toedragen. Op die manier hopen zij geld bijeen te brengen voor nieuwe smart TV’s voor de vier gastenkamers.

De hospicegroep biedt ondersteuning en aandacht aan mensen in hun laatste levensfase en aan hun naasten. Uit gesprekken is gebleken dat een smart TV een erg prettige aanvulling zou zijn. In stille momenten is er dan afleiding door bijvoorbeeld muziek. Ook is het fijn om op de hoogte te blijven van dingen zoals sport en andere hobby’s. De budgetten in de zorg houden echter niet over. Vandaar een sponsorloop.

Eén van de vrijwilligers die mee gaat lopen met de Nationale Landschapsloop Natuurlandschapsloop is Ageeth Reitsma. Zij is een van de tachtig vrijwilligers van de hospicegroep. Zij richt zich met name op het thuis waken. Ageeth vindt het belangrijk dat mensen kunnen kiezen om thuis te sterven. Met thuis waken zorgt zij ervoor dat mantelzorgers worden ontlast. “Het is afwisselend werk. Soms is het stil aanwezig zijn, soms is het een bijzonder en goed gesprek. Weer een andere keer is het ruimte geven aan verdrietige gevoelens”, aldus Ageeth. Andere collega vrijwilligers werken in en om het hospice. Naast de dagelijkse zorg voor de gasten, is er van alles te doen in de tuin, in het huishouden en in het bestuur. Marlies beaamt dit, daarnaast is de professionele gezondheidszorg in handen van Marga Klompé. 

Het is Ageeth opgevallen hoe goed er door de coördinatoren gekeken wordt naar wat een vrijwilliger kan en wil: ”Hier kom je altijd tot je recht.” Graag wil ze de misvatting rechtzetten dat het niets dan droefenis is. “Er wordt ook wel gelachen en het voordeel is dat je hier sneller dan anders tot de kern doordringt.” Marlies vult aan: “We zijn een bijna-thuis huis en willen de thuissituatie zoveel mogelijk benaderen.”

Vorig jaar heeft Ageeth voor het eerst meegelopen met de Landschapsloop. “Het was fijn om samen met collega’s op pad te zijn. Het was een mooie wandeling, goed georganiseerd en op het eind werd zelfs geapplaudisseerd!” De hospice was blij met de opbrengst. Marlies licht toe: “We konden daardoor twee elektrische po-douche stoelen kopen. Dat is niet alleen fijn voor de gast, maar ook voor de zorgverleners.”

Wout van den Berg, voorzitter van de stichting die sinds twee maanden Obelink Nationale Landschapsloop Winterswijk heet, zet de hospicegroep graag in de schijnwerpers. Hij heeft zelf meegemaakt hoe goed er gezorgd wordt voor stervenden en nabestaanden: ”Het is echt bijzonder wat hier gebeurt, zowel door de professionals als door de vrijwilligers en ze blijven daar heel bescheiden onder!” De stichting vraagt de deelnemers dan ook niet om het volle pond bij hun inschrijving aan de Landschapsloop. Hij hoopt van harte dat veel mensen dit goede doel ook zullen steunen.

Marlies meldt tenslotte dat dit kan door de lopers te sponsoren via de kanalen die worden aangegeven op de Facebookpagina van de hospice, maar algemene donaties zijn natuurlijk ook zeer welkom. En belangstellenden kunnen zich op de website ook nader informeren over alle mogelijkheden voor vrijwilligers!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant