Komrij, de foto van de omslag van De Wording. Foto: PR
Komrij, de foto van de omslag van De Wording. Foto: PR

Herdenking Gerrit Komrij zonder zijn grote kenner Bernhard Harfsterkamp

XInterviews & Achtergrond

WINTERSWIJK - Tien jaar geleden verleende Gerrit Komrij, vlak voor zijn overlijden, zijn naam aan de nieuwe middelbare school van Winterswijk. Niet alleen met dit gebouw, maar ook met zijn werk trekt de in Winterswijk geboren schrijver, dichter, polemist, vertaler en poëzie kenner nog steeds de aandacht.  Dat gebeurt opnieuw op de ‘Komrijdag’ op 23 juni. 

Eerst de presentatie van ‘De wording van Gerrit Komrij’ geschreven door Arie Pos bij boekhandel Kramer. Vervolgens wordt een muurschildering van Gerrit Komrij in de Meddosestraat onthuld gevolgd door een permanente expositie in Museum Wenters.
Vanaf 20 uur vertelt Komrij kenner Onno Blom zijn speciaal geschreven lezing ‘Stokslagen, Gerrit Komrij een waarlijk goddelijke hypocriet’ Deze lezing verschijnt ook in boekvorm. Kaarten voor deze avond kosten 10 euro en zijn te koop bij Boekhandel Kramer (info@boekhandelkramer.nl of tel. 0543-512173). De avond begin om 20 uur.

Komrij kenner
“Bernhard Harfsterkamp, had eerder dit jaar te kennen gegeven dat hij hier graag bij wilde zijn. Desnoods met een rolstoel en zuurstof, liet hij eind mei weten. Hij wilde zelfs Arie Pos graag interviewen”, vertelt Veronie Snijder-Kramer, van Boekhandel Kramer. “Helaas is Bernhard overleden. Een groot literatuurliefhebber en literatuurkenner en daarnaast wist hij ‘alles’ van Gerrit Komrij.”

Bernhard heeft in het verleden veel schrijvers in het Literaire Café, destijds nog bij Centrum Eucalypta, geïnterviewd. Veronie: “Na afloop kreeg hij altijd een compliment van welke schrijver dan ook, voor de enorme kennis die hij had van de schrijver die hij interviewde. Prachtige herinneringen aan Bernhard Harfsterkamp zijn de avonden met Gerrit Komrij. Bij centrum Eucalypta (21-1-1999), bij De Sociëteit De Eendracht-Dé van de Riet- (3-12-2001), vlak voordat het gebouw afgebroken werd en gelegen naast de oude HBS waar Gerrit Komrij op zat. Bernhard muntte beide keren uit in zijn kennis over al het werk van Gerrit Komrij”, aldus Veronie. “De laatste keer was bij Zalencentrum Nijenhuis (28-3-2004) ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van Komrij was het boek’ Fabeldieren’ geschreven door Onno Blom, verschenen. Gerrit Komrij kreeg toen uit handen van Bernhard het boek ’De winter wist van geen wijken’. Een literaire tocht door het Winterswijk van Gerrit Komrij geschreven door Bernhard Harfsterkamp en Steven van den Brand.
Bernhard was de vaste interviewer van literaire bijeenkomsten georganiseerd door boekhandel Kramer. Ook die middag bij Nijenhuis. Destijds zelfs een dubbelinterview met Gerrit Komrij en Onno Blom.
Zowel Onno Blom als Gerrit Komrij complimenteerde Bernhard met zijn boek ‘De winter wist van geen wijken’ en met het doorwrochte interview”, Besluit Veronie.

Onno Blom. Foto: Stephan Vanfleteren
Bernhard Harfsterkamp. Foto PR Koppelkerk

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk