De duplexwoningen aan de Helderkampstraat worden verduurzaamd. Foto: Lizet Beek Fotografie

De duplexwoningen aan de Helderkampstraat worden verduurzaamd. Foto: Lizet Beek Fotografie

Lizet Beek Fotografie

Verduurzaming Helderkampstraat van start

Wonen

WINTERSWIJK - Deze week start de verduurzaming van de eerste woningen aan de Helderkampstraat in Winterswijk. De 36 duplexwoningen van De Woonplaats worden energiezuiniger gemaakt. Samen met renovatie- en onderhoudsbedrijf elk® worden bijna alle woningen naar energielabel B gebracht én worden circulaire badkamers geplaatst.

Deze zomer gingen de bewoners akkoord met het plan voor verduurzaming. De woningen krijgen onder andere dakisolatie, HR++ isolatie glas, een nieuwe voordeur en een mechanische ventilatie. De Woonplaats vindt het belangrijk dat huurders in een warm en comfortabel huis wonen met lagere energielasten. Dat is namelijk niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het klimaat.

Circulaire badkamers van petflessen
Naast de verduurzamingsmaatregelen zit de duurzame winst ook in het toepassen van circulaire badkamers. De wanden en vloer zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Geen tegels meer, maar waterproof wand- en vloerpanelen die gemaakt zijn van 99% Pet materiaal. Daarvan is 75% gerecycled. Voor één badkamer worden ongeveer 6.900 petflessen gerecycled.

Een groot voordeel is dat deze methode veel minder overlast voor de bewoners geeft. De montage is eenvoudiger en er zijn geen specialisten zoals tegelzetters en stukadoors meer nodig. Veel minder gedoe dus in de woning. En misschien wel net zo belangrijk, de vloer en de wanden zijn volledig losmaakbaar en herbruikbaar. Goed voor het milieu.

Voortuinen
Naast het verbeteren van de woningen is De Woonplaats ook met de gemeente Winterwijk in gesprek over de voortuinen. Woonplaats, gemeente willen samen met de bewoners tot een plan komen om het hele aangezicht van de woningen van De Woonplaats in de straat te optimaliseren. Denk hierbij aan opstelplekken voor de containers en fietsen. Hierbij wordt ook gekeken naar klimaatadaptieve maatregelen, zodat niet alleen de woningen maar ook de omgeving klaar is voor de toekomst.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk