Hans de Geus. Foto: Mascha Hendriks
Hans de Geus. Foto: Mascha Hendriks

Hans de Geus vertelt over woningnood, woningarmoede en woonongelijkheid

Wonen

WINTERSWIJK - Hans de Geus is een huisjesmelker. Oh nee, toch niet: hij is gewoon iemand die in Amsterdam een woning zocht. Eigenlijk is hij allebei. De Geus verhaalt daarover in zijn boek over de 21ste eeuwse woningnood van Nederland. In het Doopsgezind Kerkje doet hij op donderdag 17 november uit de doeken hoe het zit met woningnood, woningarmoede en woonongelijkheid. Aanvang 20 uur.

Het verhaal van De Geus geeft de gekte op de Nederlandse woningmarkt goed weer. Uit zijn verhaal blijkt dat het in Nederland makkelijker is om in huizen te beleggen dan een woning te kopen om zelf in te leven. Het is te zot voor woorden, maar het geeft wel aan hoe groot de ongelijkheid op de woningmarkt is geworden.

Waarom kunnen jongeren wel een huis huren voor 1400 of nog meer euro’s per maand, maar krijgen ze geen hypotheek? De Geus analyseert dat de hoge prijzen op de woningmarkt niets te maken hebben met een tekort aan woningen. En hij gaat ook in op de rol van beleggers, die woningen wegkapen voor de neus van starters.

De prijzen voor huizen zijn de laatste decennia in Nederland geëxplodeerd door onder meer soepeler hypotheeknormen en renteaftrek. Hans de Geus liep daar zelf ook tegenaan, beschrijft hij in zijn boek ‘Hoe ik toch huisjesmelker werd’. Een hypotheek kon hij niet krijgen, maar de bank wilde hem wel geld lenen om huizen te kopen om die te verhuren. De Geus werd dus geen gewone woningeigenaar, maar woningbelegger - de gekte op de woningmarkt in een notedop.

Hans de Geus is naast ‘huisjesmelker’ ook beurscommentator bij RTLZ, dat doet hij met veel plezier.

In zijn lezing gaat Hans de Geus in op die gekke Nederlandse woningmarkt. Dat wordt een bijzonder avond, zowel voor woningbezitters als voor de generatie die de (woon-)boot dreigt te missen. De Geus helpt beide partijen om na te denken over de wooncrisis. Een toegangskaart kost 10 euro en is te koop bij boekhandel Kramer, Wooldstraat 24 in Winterswijk en te bestellen via 0543-512173 en info@boekhandelkramer.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk