De flats aan de Europalaan. Foto: PR
De flats aan de Europalaan. Foto: PR

Voorbereiding op circulair slopen aan de Europalaan

Wonen

WINTERSWIJK - Woningcorporatie De Woonplaats is samen met Stadsmijn Achterhoek de materialen aan het inventariseren uit de woningen van het eerste flatgebouw bij de Europalaan in Winterswijk. De eerste 24 woningen worden in het najaar van 2023 gesloopt, of beter gezegd geoogst. Welke materialen kunnen hergebruikt worden en krijgen een tweede leven?

Dat bekijken ze niet zelf in iedere woning, maar er is met speciale techniek een digitale plattegrond gebouwd van het appartementencomplex met 24 woningen. De ‘indoor mapping scan’ is een techniek van Stadsmijn Achterhoek waarmee de binnenruimte van een gebouw, met behulp van een geavanceerde 3D scanner, volledig wordt vastgelegd. Door bundeling van deze gegevens wordt een digitaal 3D model gegenereerd. Hierdoor is het mogelijk om, vanachter een computer, virtueel door het gescande gebouw te ‘wandelen’. Een video hirover is te zien op https://youtu.be/zG9HRrEKD5E

En die ‘digitale wandeling’ maakt het mogelijk om te kijken welke materialen er vrij komen bij de sloop oftewel oogst van het gebouw en welke een tweede leven kunnen krijgen. Projectmanager Stef Oude Sanderink: “Een nog goede voordeur of keukenblok, kunnen we in een ander project misschien hergebruiken. De geïnventariseerde bruikbare spullen worden opgenomen in het gebouwpaspoort waarin alle informatie als hoeveelheden, afmetingen en condities zijn vastgelegd.”
Het circulaire gedachtengoed gaat ervan uit dat producten van nu de grondstoffen zijn voor later: na gebruik kunnen producten gedemonteerd worden en de materialen opnieuw gebruikt. Die filosofie is niet nieuw voor De Woonplaats. In Enschede bouwde ze in 2021 de eerste circulaire huurwoningen van Twente en dit jaar maakten ze gebruik van hergebruikt materiaal bij de renovatie van 96 appartementen.
Stef Oude Sanderink legt uit: “In 2030 moet Nederland al 50% minder primaire grondstoffen verbruiken. Voor De Woonplaats vraagt dit om een andere manier van denken. Het kost tijd en geld om dit te ontdekken, maar wij zijn overtuigd van alle voordelen op de lange termijn. Zo zorgen we dat het slopen, bouwen, renoveren en onderhouden van onze woningen minder impact hebben op het milieu.”
Via deze pilot met Stadsmijn Achterhoek kijkt De Woonplaats naar een nieuwe manier van werken voor het slopen van gebouwen. Kennis en ervaring die ze hard nodig hebben voor de toekomst, de overheid heeft als doel: Nederland volledig circulair in 2050. Daarmee neemt de woningcorporatie in de Achterhoek alvast de proef op de som.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant