Marian Lamboo, Joop Esselink en Lou Ritzen. Foto: Verona Westera
Marian Lamboo, Joop Esselink en Lou Ritzen. Foto: Verona Westera

Woonproject Mee Wonen Winterswijks stapje dichterbij

Wonen

WINTERSWIJK - Naoberschap. Dat staat voorop in het integraal woonproject van de vereniging Mee Wonen Winterswijk. De vereniging ontwikkelt plannen voor een woonvorm waarbij mensen met en zonder beperking, van diverse leeftijden zelfstandig, maar bij elkaar wonen. Het is niet de bedoeling dat buurtbewoners de deur bij elkaar platlopen, maar wel dat ze op elkaar letten en zo nodig elkaar helpen. ‘Wederzijds naoberschap’ is de basis. Inmiddels heeft Mee Wonen Winterswijk twee locaties op het oog die in aanmerking komen voor de woongroep: De Rikker en de Vredensehof. “De gesprekken met bouwbedrijf WBC en de Woonplaats lopen inmiddels”, laat Joop Esselink, voorzitter van de vereniging Mee Wonen Winterswijk weten. 

Door de redactie

Vanuit Winterswijk Drempelvrij zijn drie werkgroepen ontstaan. Naast Toegankelijkheid en Werk en Inkomen bleek ook behoefte aan een werkgroep voor Wonen. “Mijn dochter heeft een beperking, zodoende ben ik betrokken geraakt bij Winterswijk Drempelvrij en de werkgroep Wonen”, vertelt Esselink.
Lou Ritzen werkte zelf in de gehandicaptenzorg en sloot zich ook meteen aan bij Winterswijk Drempelvrij. “Vanuit de gehandicaptenzorg heb ik gemerkt dat er werk aan de winkel is. Door mijn werk voor Roze 50-plus weet ik dat LHBTI-senioren soms moeite hebben met wonen, vooral wanneer zijn naar een verzorgingstehuis gaan. De sfeer in een verzorgingstehuis is soms zo moeilijk dat zij verzwijgen dat ze bijvoorbeeld homoseksueel zijn, of dat een van hun kinderen dat is. Sommige senioren krijgen het gevoel dat ze ‘terug de kast in moeten’. Wat dat betreft is er qua drempelvrij leven nog veel werk te doen”, weet Lou.

Marian Lamboo is het daar mee eens: “Roze wordt vaak getolereerd, maar lang niet altijd geaccepteerd.” Ook Marian is betrokken bij Mee Wonen Winterswijk. Zij wil ook graag, samen met haar partner gaan wonen in een van de woningen van het woonproject. “Wij hebben ons al wel aangemeld als belangstellenden.” 

Er zijn inmiddels meer belangstellenden voor een woning in dit woonproject. Voor de eerste informatiebijeenkomst in 2020 waren er 53 huishoudens die belangstelling hebben getoond voor een woning. Het gaat dan zowel om koop-, als huurwoningen, ook in de sociale sector, zodat er een mooie mengeling ontstaat van allerlei mensen en huishoudens.

Tijdens een tweede informatiebijeenkomst in juni 2022 was de belangstelling eveneens groot. “We hebben natuurlijk de coronaperiode gehad, waarbij we alleen via schermen konden communiceren”, legt Lou uit. “Maar we merken dat het nu weer makkelijker wordt om bijeenkomsten te kunnen houden en mensen te informeren over de mogelijkheden. Vooral omdat nu de twee opties voor een locatie bekend zijn, waarmee het plan wat concreter wordt, groeit de belangstelling.

Joop legt uit hoe het eruit zou kunnen komen te zien. “We denken aan een hofje met wat lagere woningen. Mensen kunnen kopen, maar ook huren en we willen daarin een mengeling maken ook met sociale huurwoningen.” Het is de bedoeling dat mensen samen leven en het naoberschap belangrijk vinden. Marian: “Het is belangrijk te weten dat mensen zonder beperking niet gaan zorgen voor anderen die iets niet kunnen, maar er moet een wisselwerking ontstaan, waarbij men elkaar helpt als dat nodig is. Twee kanten op dus: wederzijdse naoberschap”, benadrukt ze. 

Wie ook de informatiebrief wil ontvangen of informatie wil over dit woonproject wil kan mailen naar meewonenwinterswijk@gmail.com, of bel naar het secretariaat 06-38925903.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant