Achterhoekse boerderij met luiken in Vorden. Fotograaf: Han van der Lans
Achterhoekse boerderij met luiken in Vorden. Fotograaf: Han van der Lans

Inschrijving voor Luikenproject Achterhoek geopend

Wonen

ACHTERHOEK - Vanaf donderdag 12 mei opent de Boerderijenstichting Achterhoek de inschrijving van het zogeheten Luikenproject Achterhoek. Eigenaren en huurders van boerderijen kunnen een aanvraag indienen voor een financiële bijdrage van maximaal 2100 euro om de luiken op hun boerderij te vervangen dan wel terug te brengen of te herstellen. Op 1 juli 2022 sluit de indieningstermijn. 

Aan de inschrijving zijn enkele voorwaarden verbonden. Zo moet de boerderij van vóór 1965 zijn en zichtbaar vanaf de openbare weg. En bovendien gelegen in een van de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek of Winterswijk, die met elkaar het werkgebied van LEADER Achterhoek vormen. 

Beeldbepalend
en boerderij met luiken heeft allure. Vroeger waren luiken noodzakelijk om het huis in de winter warm te houden en in de zomer koel. In de loop der jaren zijn vele luiken door gebruik van dubbel glas en isolatie verdwenen of in slechte staat van onderhoud geraakt. Luiken zijn echter beeldbepalend voor een streek. Daarom start de Boerderijenstichting Achterhoek, kortweg de BSA, dit project om ervoor te zorgen dat boerderijen weer luiken krijgen. Luiken blijken nog steeds nuttig. Ze houden in de zomer de warmte buiten en in de wintermaanden de stijgende energiekosten in de hand.

Steuntje in de rug 
Al eerder zocht de Boerderijenstichting Achterhoek de publiciteit met het Luikenproject. In mei 2020 bleek bij een peiling dat maar liefst 400 eigenaren van boerderijen belangstelling hadden om luiken aan hun boerderij te restaureren, te vervangen of weer aan te brengen waar ze verdwenen waren. Al die eigenaren helpen is helaas onmogelijk maar een steuntje in de rug kan gelukkig wel.

Financieel en met workshops
Dat gebeurt op twee manieren. Dankzij de door LEADER Achterhoek aan de Boerderijenstichting Achterhoek toegekende subsidie, kunnen ongeveer 42 eigenaren financieel geholpen worden. De BSA roept geïnteresseerden op om te kijken op de website www.bsachterhoek.nl/luikenproject. Op de website staat alle informatie over het Luikenproject, de voorwaarden voor deelname, de toe te passen selectiecriteria én een inschrijfformulier.  

De tweede mogelijkheid wordt geboden door de informatieavonden en de workshops luiken-maken die de BSA samen met de Erfgoedklusbrigade uit Winterswijk voor dit jaar gaat organiseren.

Direct contact
Wie telefonisch contact wil kan bellen met projectleider Lyanne de Laat via T 06 3001 3037. Lyanne is ook te bereiken via e-mail: luiken@bsachterhoek.nl­­.

Lyanne de Laat. Fotograaf Lyanne de Laat

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant