V.l.n.r.: Luuk te Kronnie, André Onnink, Milan Stoverinck, Riemke Wisse en Mark Lammers. ‘Samen met de deskundigen is het gelukt. Een eigen woning in Corle, een droom komt uit.’ Foto: Han van de Laar
V.l.n.r.: Luuk te Kronnie, André Onnink, Milan Stoverinck, Riemke Wisse en Mark Lammers. ‘Samen met de deskundigen is het gelukt. Een eigen woning in Corle, een droom komt uit.’ Foto: Han van de Laar

Van feestzaal naar woningen voor jongeren

Wonen

‘In het buitengebied maar toch centraal’

Door Han van de Laar

CORLE - Razend enthousiast zijn de drie jongeren die eind volgend jaar in de voormalige feestzaal van restaurant De Woord (Corle) gaan wonen. Mark Lammers (23), Luuk te Kronnie (24) en Milan Stoverinck (24) zijn met hun partners de gelukkigen. Ze kennen elkaar al van jongs af aan. Luuk en Mark zijn geboren en getogen in Corle en Milan is een ‘dorper’. Hij maakt echter al geruime tijd deel uit van de Corlese vriendengroep.

Rijtjeshuis
Het begon met een gesprekje tussen Thomas Kroes, zoon van eigenaar Volckmar Kroes van De Woord, en Luuk te Kronnie. Of Luuk geen interesse had in een woning in Corle. De eerst reactie van Luuk was: “Dat is voor mij niet te betalen”. In het gesprek bleek ook nog eens dat het om vier woningen ging. De vrienden Mark en Milan werden er dan ook bij betrokken en zo ging het balletje rollen. De feestzaal van restaurant De Woord, die er de afgelopen jaren grotendeels werkeloos bij lag, zou verbouwd worden in vier min of meer gelijke woningen. In feite vier dus rijtjeshuizen onder één kap. De bewoning van de eerste woning vanaf het café gezien, wordt door de familie Kroes zelf ingevuld. Vervolgens komt Mark in de volgende te wonen, Milan in de middelste en Luuk in de laatste. De drie vrienden en hun vriendinnen zijn gemotiveerd en enthousiast met dit buitenkansje aan de slag gegaan. Vanaf april 2020 kregen de plannen vastere vorm en inmiddels is afgelopen week de gang naar de notaris gemaakt.

Deskundige hulp
Er is veel werk verzet. De hulp van deskundigen werd erbij gezocht, zoals van makelaar Riemke Wisse. Zij heeft de taxatie gedaan voor het verkrijgen van de financiering. “Daarbij heb ik de aangeleverde bouwkosten bekeken en beoordeeld in relatie tot het pand en de verbouwingplannen. Om vervolgens met onder andere vergelijkingspanden te komen tot een waarde voor- en na de verbouwing.” André Onnink heeft als hypotheekverstrekker van Ramerman & Onnink contact opgenomen met diverse banken voor de financiering. André: “Van belang is dat de plannen duurzaam zijn. Dat is voor de banken een belangrijke voorwaarde. Daarmee kun je ook de kosten lager houden. In de woningen komt een tweede verdieping. Alles wordt volop geïsoleerd, boven komen er extra dakramen en zonnepanelen op het dak ontbreken ook niet.” Er was ook goed contact met de gemeente, die toestemming moest verlenen om het bestemmingsplan aan te passen. Riemke: “Gelukkig is de gemeente de afgelopen jaren een stuk meegaander geworden. Vroeger was een boerderijsplitsing op zich al een probleem. Nu wordt er veel meer meegewerkt, zeker ook wat betreft de doelgroep jongeren, zoals hier het geval is.”

Tuin
Aan de achterzijde van de feestzaal ligt een prachtige tuin met een weids uitzicht. Ook die wordt verdeeld. De binnenlijnen van de woningen worden doorgetrokken naar buiten. Bouwbedrijf Wiggers Nijenhuis uit het Woold gaat de verbouwing uitvoeren samen met Grevers Installatiebedrijf. En natuurlijk met de hulp van de drie stellen. De stemming zit er goed in. De drie hebben er zin in en staan te popelen om te beginnen. Mark: “Een droom komt uit. Het ligt in het buitengebed maar toch centraal.” Milan: “Je bent zo in Winterswijk of Lichtenvoorde, de school of bij het voetbalveld. Luuk: “We zijn dan ook allemaal erg blij dat we in Corle kunnen blijven wonen. Dat dit mogelijk zou zijn, hadden we tot voor kort ook niet gedacht.”

Impressie van boven van de vier woningen na de verbouwing. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant