Henk Stemerdink met zijn gepersonaliseerde geweer. Foto: Mark Ebbers
Henk Stemerdink met zijn gepersonaliseerde geweer. Foto: Mark Ebbers

Opgelegd schieten bij CosVo nu open voor iedereen

Sport

OOST-ACHTERHOEK - Winterswijker Henk Stemerdink (71) is een hartstochtelijk schutter en ook een succesvolle. Ook bij CosVo, de competitie opgelegd schieten voor ouderen, waarvan hij sinds 2019 lid is en sinds 2022 coördinator. Vanaf dit seizoen zijn ook niet-senioren die liever opgelegd schieten welkom. “Het belangrijkste is dat schutters betrokken blijven bij de schietsport”, aldus Henk, die graag nieuwe leden welkom heet.

Door Mark Ebbers

Bij opgelegd schieten steunt het geweer op een statief, dit in tegenstelling tot vrijstaand schieten of schieten met open vizier. Daarom is het met name geschikt voor senioren die wat minder lichaamskracht hebben.
CosVo werd zo’n twintig jaar geleden opgericht vanuit de schietbond Groenlo-Eibergen-Borculo (GEB). Je kunt aan die competitie deelnemen, als je lid bent van een van de GEB-verenigingen waarvan schutters actief zijn bij CosVo, momenteel: Diabolo Borculo, De Groene Jager Barchem, De Kroon Eibergen, Kerkloo Eibergen en HSV Haarlo; van Kerkloo is Henk penningmeester. Vier van die vijf clubs hebben eigen schietbanen tot hun beschikking, alleen HSV schiet bij De Kroon.
In tegenstelling tot in de gewone competitie, met teams van 4 of 5 personen, wordt bij CosVo individueel geschoten. Er zijn acht wedstrijdavonden per jaar (september t/m april), altijd op een dinsdagavond. Elke baan van de deelnemende GEB-verenigingen komt in een roulerend systeem zo twee keer aan de beurt. Op die avonden schiet elke deelnemer op vijf strips met op elk vijf schoten, dus 25 schoten in totaal. Vooraf krijgt iedereen een proefstrip.
Momenteel zijn er bij CosVo zo’n 30 schutters actief, 25 mannen en 5 vrouwen, de competitie is gemengd. De minimumleeftijd voor vrouwen was 55 en die voor mannen 60. Maar zoals gezegd is die leeftijdsgrens nu losgelaten en er zijn dit seizoen al ‘jongeren’ actief.

Schietpartners
Henk is zelf nog volop actief als schutter, hij schiet bij CosVo in de hoogste van de drie klassen en eindigt daar niet zelden bij de bovensten. Ook buiten CosVo is hij actief, zo deed hij afgelopen seizoen mee met de open Winterswijkse kampioenschappen, en die won hij in de A-klasse Diopter opgelegd. Maar wedstrijd of geen wedstrijd, trainen doet hij elke week. Ook zijn vriendin is actief schutter. Afkomstig uit Aalten vond ze het fijn om met Henk mee te gaan. Samen trainen ze nu twee keer per week, op maandagavond bij Kerkloo Eibergen en op woensdagavond bij Spiekerman in Meddo, maar de laatste jaren schiet ze net als Henk bij CosVo, vorig seizoen promoveerde ze daar van de derde naar de tweede klasse, dus nog één klasse onder haar partner.
“Het is een mooi samengestelde groep”, vindt Henk. “De oudste is bijna tachtig en er zit zelfs een oud-Nederlands kampioen bij.” Voor de schutters die meer houvast nodig hebben, is naast een geweersteun ook lichaamssteun toegestaan. “Wij doen niet zo moeilijk”, sluit hij geruststellend af.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk