Manon Ligtlee, Geert Lobeek, Arnold Wellis, Silke Navis
Midden: Isa Bartelings. Foto: PR
Manon Ligtlee, Geert Lobeek, Arnold Wellis, Silke Navis Midden: Isa Bartelings. Foto: PR

Winterswijkers in actie op EK Hyrox

Sport

WINTERSWIJK - Zaterdag 21 januari was een dertiental sportieve Winterswijkers samen met duizenden andere sporters present in het MECC in Maastricht. Daar deden ze mee aan de Europese kampioenschappen Hyrox die daar elk jaar in januari gehouden worden. Isa Bartelings, fitnessintructeur, was daar ook. Als deelnemer én als begeleider van de andere Winterswijkse deelnemers. Zij vertelt hoe de dag verliep en wat hyrox inhoudt.

Door Sander Damen

“Ik heb nog steeds spierpijn”, zegt Isa, twee dagen na het evenement. Als ze opstaat en met enige moeite wegloopt, is te zien dat dat echt zo is. “Hyrox is fysiek heel zwaar, maar daar kan je voor trainen. De uitdaging zit hem in de combinatie van het fysieke en het mentale deel. Je hoofd zegt ‘stoppen!’ maar je moet door. Het is vooral een mentale strijd die je met jezelf voert. Door de voorbereidende trainingen met als hoogtepunt het deelnemen aan de wedstrijden, maak je mentaal en fysiek progressie”, aldus Isa.

Hyrox?
Hyrox is een relatief nieuwe sport. Het is in 2017 in Hamburg, Duitsland bedacht. Het format is over de hele wereld hetzelfde. Ook de omstandigheden zijn voor iedereen over de wereld praktisch gelijk, omdat het een indoorevenement is. Meestal vindt het plaats in een evenementenlocatie, zoals het MECC en Ahoy Rotterdam. Het aantal beoefenaars groeit snel en is al best groot. Aan het EK waar Isa op 21 januari aan deelnam, waren duizenden deelnemers uit heel Europa waaronder veel Nederlanders.

“De onderdelen staan altijd vast”, zegt Isa. “Er zijn alleen verschillende deelnemerscategorieën op basis van geslacht en leeftijd. Ook is er een pro-categorie voor mensen die nog wat verder willen gaan. Een wedstrijd bestaat uit acht keer een kilometer hardlopen en acht keer een workout doen.” Die workouts zijn altijd hetzelfde en zijn gericht op zaken als conditie, kracht, uithoudingsvermogen of explosiviteit. Vaak moet er ook een gewicht getild, gegooid of getrokken (slee) worden.

“Ik deed er dit keer een uur en drieëndertig minuten over”, vertelt Isa. “Dat was vier minuten sneller dan ik ooit gedaan heb. Nee, niet genoeg voor een podiumplaats. Wel krijg je een medaille als je het gehaald hebt. Alle leden van onze groep hebben met een goede tijd de eindstreep gehaald. Dat is een knappe prestatie, zeker omdat er veel bij waren die voor het eerst meededen. Gemiddeld doen vrouwen er een uur en veertig minuten over.”

Jezelf verbeteren
Hoewel je bij Hyrox wel een podium en eindwinnaar hebt, ga je vooral de strijd met jezelf aan. “Als je de eerste keer meedoet, zet je een tijd en die wil je dan elke keer verbeteren”, legt Isa uit. “Iedereen kan meedoen, maar je moet je wel goed voorbereiden.” Isa doet dat op de sportschool waar ze werkt, Go-Round in Winterswijk, maar om mee te doen aan wedstrijden hoef je geen abonnement bij een sportschool of lidmaatschap van een vereniging te hebben. Je moet goed kunnen hardlopen en je moet je kunnen voorbereiden op de oefeningen. Dat kan in principe goed, omdat je als je jezelf opgegeven hebt van de organisatie precies te horen krijgt welke oefeningen je moet doen en met welk gewicht.”
Hoe of waar je traint, doet er niet toe als je wilt deelnemen aan een hyroxwedstrijd. Je kan het zelf doen of ondersteuning zoeken bij een sportschool. In de Achterhoek kan dat dus bij Go Round maar ook bij Fitale Gym, een sportschool in Groenlo.

“Dat iedereen mee kan doen, vind ik een van de mooiste dingen van hyrox”, zegt Isa. “Als het te zwaar voor je is om alleen mee te doen, kan je ook in duo’s of team van vier meedoen. Dan split je de oefeningen of loop je maar twee keer een kilometer. Voor mij persoonlijk is de mentale en fysieke strijd die je aangaat een mooi element van Hyrox. Aan het eind ben je kapot, maar het geeft ook veel voldoening.”

Community
Spierpijn of niet. Zwaar of niet. Helemaal kapot of niet... Isa is vastbesloten aan de volgende wedstrijd mee te doen. Die is op 20 mei in Rotterdam. “Daar ga ik nu weer voor trainen”, zegt Isa met overtuiging. “Het is ook leuk dat we er met meerdere mensen als team naar toegaan, ook al doet iedereen individueel mee. Iedereen leeft met de ander mee en moedigt elkaar aan. Je doet het alleen, maar ook samen. Het geeft echt een teamgevoel. Als je in de hal op de tribune zit en je ziet de andere deelnemers uit allerlei land bezig, voel je je echt onderdeel van een community.”

Jordy Droppers, Isa Bartelings, Wessel ten Dolle. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant